Tussenstand slaat op tilt: bijna 9000 cadeaus ingezameld met Sintvoorieder1

Tussenstand na dag twee Sintvoorieder1: 8713 cadeaus
Tussenstand na dag twee Sintvoorieder1: 8713 cadeaus © Omroep West
REGIO - Ieder kind verdient een sinterklaascadeau. Met dat in het achterhoofd zamelen Omroep West en samenwerkende lokale omroepen deze hele week cadeaus in voor Stichting Sintvoorieder1. Doel: 20.000 cadeaus. Maandagavond stond de teller op 2837. Vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag maken we elke dag live radio. In dit bericht houden we je op de hoogte van al het nieuws tijdens de tweede dag van de inzamelingsactie.
De tweede actiedag rond Sintvoorieder1 heeft 8713 cadeaus opgeleverd. Dat werd vlak voor het einde van de uitzending bekend. Vooral de laatste uren ging het hard met het aantal ingezamelde presentjes, mede door een donateur die honderden zakken snoep beschikbaar stelde.
Ook op deze dinsdag was het een komen en gaan van radioluisteraars, winkelend publiek, bestuurders, acteurs en ondernemers die met dozen vol cadeaus aanklopten. De sinterklaaspakketjes zijn er voor kinderen tussen de nul en achttien jaar, die anders niks zouden krijgen met 5 december. Woensdagochtend om 6.00 uur gaat de uitzending verder.

Maartje van Weegen als radionieuwslezer

Inmiddels zijn Melle Tuik (Radio West) en Pim Markering (Den Haag FM) in de Sintvoorieder1-studio in Den Haag voor de laatste drie uren van deze actiedag. Eerder op de dag bracht tv-presentatrice en radionieuwslezer Celine Huijsmans het laatste nieuws, daarna nam Maartje van Weegen het stokje over. Je kent haar van de NOS, waar zij jarenlang het journaal presenteerde. Ook was ze de vaste anchor bij live-uitzendingen rondom het Koningshuis. Verder liet actrice Wieteke van Dort zich even zien in de studio, uiteraard met een tas vol cadeaus.

Kado's betalen met energietoeslag

De 5000 cadeaus zijn aangetikt. Ze zitten zelfs al boven de 5000, de tussenstad is namelijk 5659 cadeaus. Niet alleen in de Centrale Bibliotheek wordt er flink ingezameld. Ook Sleutelstad in Leiden haalt in een rap tempo pakjes binnen. Daar staat de teller nu op 620 cadeaus. Daar kwam Lennart eerder vandaag al een cadeautje brengen en vroeg waar nog behoefte aan was. Vanmiddag komt hij terug met pakjes. 'Ik ga mijn energietoeslag hieraan besteden', zei Lennart.
Presentatoren Marjolein Visser en Ivar Lingen nemen vanaf 14.00 uur het stokje over. 'Kom lekker naar de bibliotheek in Den Haag en breng je cadeautjes mee', aldus Marjolein.
Tussenstand halverwege de middag
Tussenstand halverwege de middag © Omroep West

Rijke zakenman koopt voor 1000 euro aan cadeaus

Zakenman Eric Venghaus van Zorg Vastgoed koopt voor 1000 euro aan cadeaus voor de kinderen van Sintvoorieder1. De Intertoys besloot daar nog eens meer dan 200 euro aan cadeautjes bij te leggen, waarmee de teller nu op 4830 cadeautjes staat. De zakenman doneerde maandag al 2500 euro aan Sintvoorieder1. 'Daar beginnen we mee', vertelde hij. Dat doet hij niet eenmalig, hij doet het jaarlijks. Venghaus zit in nog meer clubs die hij ook hoopt te motiveren om een bijdrage te doen aan de actieweek.
Venghaus vertelde maandag tijdens de uitzending zich 'heel arm' te voelen toen hij als kind Sinterklaas vierde. 'We hadden geen geld.' Venghaus groeide op in een gezin met zeven kinderen. 'De avond van de te voren zongen we dan heel hard in de hoop dat we iets kregen. Maar 's ochtends was mijn schoen leeg.' Daarom besloot hij anderen te helpen.
Eric in de Intertoys
Eric in de Intertoys © Omroep West

Wethouder zo blij als een kind

Hij veranderde heel eventjes weer in een klein jongetje: Wethouder Anne Mulder van Den Haag kwam vanochtend een bezoekje brengen aan de studio in de Centrale Bibliotheek. En ook hij kwam natuurlijk een cadeautje brengen. 'Als wethouder van onder andere Buitenruimte, ben ik natuurlijk voor een schone buitenruimte. Daarom heb ik een vuilniswagen meegenomen.'
Mulder mocht het cadeau gelijk uitpakken, omdat het door de vrijwilligers van Sintvoorieder1 gesorteerd moet worden. Dat leverde een heel enthousiaste wethouder op:
Wethouder Anne Mulder kwam een pakje afleveren in de studio
Wethouder Anne Mulder kwam een pakje afleveren in de studio © Chris Westerduin

'Ik ga mijn energietoeslag hieraan besteden'

Lennart is de eerste donateur van dag twee bij Sleutelstad in Leiden. Sleutelstad werkt de hele week samen met Omroep West en andere lokale omroepen om cadeaus in te zamelen voor Sintvoorieder1. Lennart bracht alvast één pakje en wilde graag van Sleutelstad weten welke cadeaus er nog nodig zijn. Vanmiddag komt hij dan terug met een paar tassen vol. 'Ik ga die energietoeslag van 190 euro eraan besteden', aldus Lennart.
Lennart doneert cadeaus bij Sleutelstad in Leiden
Lennart doneert cadeaus bij Sleutelstad in Leiden © Sleutelstad

Brandweer Haaglanden doneert cadeautjes

In de studio in de Centrale Bibliotheek, waar de hele week de speciale Sintvoorieder1 uitzending wordt opgenomen, schuiven brandweerlieden van de Brandweer Haaglanden aan. Met cadeautjes, wél in het thema brandveiligheid natuurlijk: naast de rugzakjes, potloden en bouwpakketjes krijgen kinderen van de Sint ook een rookmelder. 'Dat vond Sint ook heel belangrijk', aldus de brandweerlieden.
Bij de brandweer in Wassenaar heeft Sintvoorieder1 de brandweerlieden ook in het hart geraakt. Brandweerman Danny Tjoen A Coy heeft namens de kazerne maar liefst 50 cadeaus aan pakjesman Lieuwe meegegeven.
Danny Tjoen A Coy van de brandweer Wassenaar
Danny Tjoen A Coy van de brandweer Wassenaar © Omroep West

Delftse Annette geeft 50 cadeaus mee aan pakjesman Lieuwe

Ook op dag twee van Sint voor Iedereen zijn er pakjesmannen onderweg om donaties op te halen. Lieuwe van Slooten begon dinsdagochtend vroeg in Delft, bij Annette Stolk, die een tafel voor cadeautjes had ingezameld. 'Mijn ouders hadden het vroeger niet breed, maar er waren altijd pakjes', vertelt Annette. De pakjesman kon 50 pakjes meenemen.
Annette Stolk uit Delft heeft 50 pakjes ingezameld
Annette Stolk uit Delft heeft 50 pakjes ingezameld © Pakjesman Lieuwe

Rene is er vroeg bij: voor half 7 eerste cadeaus binnen

Het was precies 7 voor half 7 toen in de speciale Sint voor Iedereen-studio in de Centrale Bibliotheek in Den Haag de eerste cadeaus werden binnengebracht. Rene Weterings stopte op weg naar zijn werk om zijn donatie te doen, waaronder een opmaakpop en een dinoboek.
Eerste cadeaus zijn afgeleverd door Rene Weterings
Eerste cadeaus zijn afgeleverd door Rene Weterings © Omroep West

Tussenstand na dag 1: 2837 cadeaus

Welkom op de tweede actiedag van Sintvoorieder1! Na 13 uur live-radio stond de tussenstand maandag op 2837 cadeaus. Het doel was om na één dag 2500 presentjes op te halen, en dat is dus ruim overtroffen. Kom je ook deze dinsdag langs om cadeaus te doneren? Elk cadeau met een maximale waarde van 25 euro is welkom. De cadeaus zijn bedoeld voor kinderen en tieners van 0 tot 18 jaar die anders niets zouden krijgen met Sinterklaas.
Cadeaus inleveren doe je hier:
  • Den Haag en omgeving: Centrale Bibliotheek, Spui 68 in Den Haag
  • Leiden en omgeving: Studio Sleutelstad, Middelstegracht 87a in Leiden
  • Bollenstreek: Studio Bo, Schoolstraat 2 in Noordwijk
  • Alphen aan den Rijn en omgeving: Bibliotheek Alphen Centrum, Aarkade 10 in Alphen aan den Rijn; Bibliotheek Boskoop, Raadhuisplein 3 in Boskoop; Bibliotheek Hazerswoude-Dorp, Pieter de Hooghstraat 3 in Hazerswoude-Dorp; Bibliotheek Hazerswoude-Rijndijk, Joseph Haydnlaan 5 in Hazerswoude-Rijndijk, Pijnacker gemeentekantoor, Oranjelaan 1.

Inspiratielijstje voor Sintcadeautjes

Vind je het lastig om te bedenken wat je wilt doneren? Hieronder vind je een inspiratielijstje:
0-4 jaar: Bijtring, puzzel, knuffeldier, rammelaar, pop, autootje, voorleesboek, blokken, badspeelgoed, Duplo, Lego, voelboek, knutselspullen, eigen bestek, slaapdoekje, slabbetje.
4-12 jaar: Knutselspullen, tekenspullen, (strip)boek, puzzel, tijdschrift, spelletje, voetbal, springtouw, stoepkrijt, Lego, Playmobil, Barbie, plastic figuren/dieren, tasje, portemonnee, toilettas, schrijfspullen, gelpennen, sieraden, haaraccessoires.
12-18 jaar: Tijdschrift, stripboek, boek, voetbal, sieraden, make-up, toilettas, parfum, aftershave, deodorant, leuke gadgets, koptelefoon, muts, riem, portemonnee, sjaal, zonnebril.