Sinterklaas krijgt les in besturen tram voor intocht Den Haag

Sinterklaas in de tram
Sinterklaas in de tram © Richard Mulder
DEN HAAG - Hij komt, hij komt. En dit jaar ook per tram. Een deel van de rijtoer door Den Haag legt Sinterklaas zaterdag namelijk per tram af. De sint komt zaterdag eerst met de boot aan in de haven van Scheveningen en daarna volgt de rijtoer door Den Haag. Dat gaat voor het grootste gedeelte te paard, maar doordat er veel wegwerkzaamheden in de stad zijn, rijdt de sint ook een stuk met een pakjestram. Dat gaat natuurlijk niet zomaar en daarom heeft Sinterklaas les gekregen om de pakjestram te besturen.
Sinterklaas bestuurt de tram niet helemaal alleen, want hij heeft hulp van een speciale instructiepiet van de HTM, die als het nodig is op de rem trapt. Tijdens de les straalt de Sint van zijn ene kant van de mijter tot aan de andere kant. Hij vindt het fantastisch. Ooit heeft hij al de stoomboot bestuurd, maar dit is weer heel iets nieuws.
'Mijn motto is: als je de kans krijgt om iets nieuws te doen, dan moet je het met beide handen aangrijpen', vertelt de sint. Het zwaaien moet hij tijdens het sturen van de tram aan zijn pieten overlaten, want tegelijkertijd zwaaien en de tram besturen is wel lastig. Op zijn leeftijd is hij niet zo goed in multitasking. De sint heeft van de directeur van de HTM een tramrijpas gekregen, waarmee hij legaal de tram mag besturen. De HTM is blij met Sinterklaas als verse zij-instromer. Het bedrijf is namelijk nog druk op zoek naar nieuwe bestuurders van de tram.
Benieuwd hoe de tramles eraan toeging? Wij waren erbij:
Sint bestuurt Haagse tram
De intocht van Sinterklaas in Den Haag begint in de haven van Scheveningen en zal dan via het Statenkwartier aankomen bij de Fahrenheitstraat. Vanaf daar zal de sint met zijn hele gevolg op de tram stappen naar Plein 1813. Het paard van Sinterklaas, O zo snel, zal niet met de tram gaan, maar zal stapvoets die kant op gaan. Bij het Plein 1813 zal de Sint weer op zijn paard klimmen en de route vervolgen.
De sint zal zaterdag omstreeks 11.00 uur in de tweede haven van Scheveningen aankomen met de stoomboot. De rijtoer zal vanaf 12.30 uur starten. Omroep West zendt de intocht, van aanmeren tot de rijtoer, live uit op TV West en op de livestream op de website en app van Omroep West. Het feestelijk binnenhalen van de Sint eindigt rond 17.00 uur op het Lange Voorhout.