Tussenstand dag drie Sintvoorieder1: 17.507 cadeaus ingezameld

© Omroep West
REGIO - Ieder kind verdient een sinterklaascadeau. Met dat in het achterhoofd zamelen Omroep West en samenwerkende lokale omroepen deze hele week cadeaus in voor Stichting Sintvoorieder1. Doel: 20.000 cadeaus. Dinsdagavond stond de teller op 8713. Vanuit de Centrale Bibliotheek in Den Haag maken we elke dag live radio. In dit bericht houden we je op de hoogte van al het nieuws tijdens de derde dag van de inzamelingsactie.

Tussenstand derde dag

De derde actiedag van Sintvoorieder1 heeft 17.507 cadeaus opgeleverd. Dat werd woensdag vlak voor 19.00 uur bekendgemaakt. Melle en Pim zijn daarmee over hun doelstelling van 15.000 gekomen. Ook via de lokale omroepen Sleutelstad, Bollenstreek Omroep en Studio Alphen wordt flink ingezameld. Daar staat de teller inmiddels op 2134 cadeautjes.
Karin Lampe, de nieuwe voorzitter van Stichting Sintvoorieder1, zei 'geraakt' te zijn door alle aandacht die er is. 'We zijn echt overweldigd door alle warmte, wat er in beweging wordt gezet. Zolders gaan open, lades gaan open. Mensen komen uit alle delen van het land.'
© Omroep West

Wethouder: 'Doodzonde als je kinderen dit feest niet meer kunt laten vieren'

‘Het is harder nodig dan ooit.’ Dat zei de Haagse wethouder van Volkshuisvesting, Martijn Balster, tijdens zijn bezoek aan de studio in de Centrale Bibliotheek. Op advies van zijn drie zoons nam hij twee cadeaus mee om de actie te ondersteunen. 'Zij zijn de ervaringsdeskundigen.'
‘We zien dat heel veel mensen last hebben van de inflatie. Er is grote onzekerheid. Er zijn steeds meer mensen bij de voedselbank. Als je kinderen dit prachtige feest niet meer kunt laten vieren, dat zou doodzonde zijn.’
Wethouder Martijn Balster
Wethouder Martijn Balster © Omroep West

ADO-aanvoerder op bezoek met cadeaus

Presentatoren Melle Tuik en Pim Markering hebben het stokje inmiddels overgenomen van Marjolein Visser en Rob Kemperman. Ze kregen bezoek van Boy Kemper, de aanvoerder van ADO Den Haag. Samen met sportverslaggever Jim van der Deijl nam hij cadeautjes mee voor Sintvoorieder1.
'Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is, vooral met de feestdagen die eraan komen, dat iedereen het ook echt als een feestdag ziet', zei Kemper in de uitzending. 'Ik vind het ook heel mooi dat er zoveel cadeaus worden ingezameld.'
Boy Kemper
Boy Kemper © Omroep West

252 chocoladeletters van Leo van Rheenen

Onder meer helpt hij de voedselbank en bracht hij maaltijden rond tijdens corona. Leo Dommanschet van Leo's Koffiehuis zet zich vaker in voor de mensen die het minder hebben en wilde deze actieweek dan ook niet stil blijven zitten. Met een inzamelingsactie en de hulp van sponsoren brengt hij dertien puzzels, veertig zakken strooigoed en wel 252 chocoladeletters mee naar de Centrale Bibliotheek. 'En de donaties blijven binnenstromen, dus je bent deze week nog niet van me af', lacht hij.
Leo Dommanschet van Leo's Koffiehuis
Leo Dommanschet van Leo's Koffiehuis © Omroep West

13.536 cadeaus al gedoneerd: 'Ik zit echt te stralen'

'In een uur tijd zijn er 636 cadeaus ingeleverd', zegt Lieke van Sintvoorieder1 woensdagmiddag om 15.52 uur enthousiast. Dat betekent dat de teller nu op 13.536 cadeaus staat. De vrijwilligers zijn al bijna drie dagen non-stop cadeaus aan het tellen. 'We hebben nog geen spierpijn van het tellen. Maar na twee dagen staan, ben ik vandaag wel iets meer gaan zitten', vertelt Lieke.
'Maar het is echt fantastisch. Er staan zelfs mensen in de rij buiten met tassen vol prachtige cadeaus met prachtige verhalen erachter', voegt Lieke lachend toe. 'Ik zit echt te stralen!'

Ook in Alphen aan den Rijn en Leiden stromen cadeaus binnen

De samenwerkende lokale omroepen krijgen ook tassen vol cadeaus binnen voor Sintvoorieder1. Zo ligt de redactie van Sleutelstad vol met in totaal 1225 pakjes. 'De vliering staat vol, onze bar staat vol en de trap naar de zolder staat vol', somde Robbert Beurse woensdagochtend al op. Radiopresentator Melle Tuik ging woensdagmiddag nog eens langs bij de Leidse lokale omroep. 'Ik heb even gecheckt of het echt waar is, maar er liggen echt heel veel cadeaus', vertelt hij.
Ook bij Studio Alphen zijn ze druk met cadeaus tellen. 'In de bibliotheek in Alphen aan den Rijn loopt het als een trein', vertelt Mike Mourits van Studio Alphen. 'Hoeveel cadeaus het precies zijn, weet ik nog niet. Wel is duidelijk dat het er meer dan 1000 zijn', zegt Mike blij.
De redactie van Sleutelstad staat vol met cadeaus
De redactie van Sleutelstad staat vol met cadeaus © Omroep West

Zelfgemaakte knuffeldieren zetten teller op ruim 11.000 cadeaus

De pakjesman racet ook nog steeds door de regio om cadeautjes op te halen en naar Den Haag te brengen. In een seniorenflat in Rijswijk kwam Pakjesman Lieuwe van Slooten veertien heel zachte cadeautjes ophalen. Sonja van Es heeft namelijk met veel zorg veertien verschillende knuffeldieren gehaakt. 'Dit is bijvoorbeeld een schaap en ik heb ook een kikker met een zwembroek gemaakt', vertelt zij.
Sonja heeft heel wat tijd in de sinterklaascadeautjes gestoken. 'Maar deze kindjes verdienen dat', zegt de creatieveling. Pakjesman Lieuwe heeft de knuffeldieren inmiddels meegenomen naar Den Haag waardoor de cadeauteller op 11.417 cadeautjes komt te staan.
Sonja van Es met twee zelfgemaakte knuffeldieren
Sonja van Es met twee zelfgemaakte knuffeldieren © Omroep West

Ferry Mingelen schuift aan in studio

Inmiddels staan Menno Tamming en Bob Brinkman in de Sintvoorieder1-studio in Den Haag. Maar zij zijn niet alleen, want Ferry Mingelen schuift ook even aan tijdens de uitzending. En natuurlijk heeft de oud-politiek verslaggever pakjes meegenomen. Aan de ene kant heeft hij een politiemotor van playmobil heeft meegenomen. 'Dat is misschien leuker voor een jongen', voegt hij toe.
Aan de andere kant heeft hij nog een set kleurstiften meegenomen. 'Dit is meer voor een meisje. Hoewel ikzelf vroeger ook altijd gek was op kleuren', vertelt Ferry.

Magische grens van 10.000 cadeaus is bereikt: 'We zijn over de helft!'

De cadeautjesteller in de Centrale Bibliotheek is woensdagochtend om 11.11 uur op 10.198 pakjes gezet. Dat betekent dat we op de helft van de 20.000 cadeautjes zitten, het doel van deze actieweek. 'Het scorebord moet nu alleen provisorisch worden aangepast, want ons bord gaat maar tot 9999. Daarom wordt er nu met plakband een extra '1' voor geplakt', lacht radiopresentator Patrick van Houten.
'Ik heb het er helemaal warm van', vertelt Lieke van Sintvoorieder1 nadat de nieuwe tussenstand bekend werd gemaakt. 'Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik moet zeggen', zegt ze vrolijk.
Er zijn al meer dan 10.000 cadeaus gedoneerd
Er zijn al meer dan 10.000 cadeaus gedoneerd © Omroep West

Francis van Broekhuizen pakt cadeautjes uit

Ook operazangeres Francis van Broekhuizen brengt een bezoekje aan de Centrale Bibliotheek in Den Haag. 'Ik heb vijf cadeautjes gekocht die ik ook graag als kind had gekregen. Maar ik heb ze laten inpakken en dat is natuurlijk niet de bedoeling', lacht ze terwijl ze de cadeautjes weer begint uit te pakken. 'Ik heb zo'n gouden ridderzwaard gekocht. Dat had ik vroeger echt graag willen hebben, zodat ik Ivanhoe kon spelen', legt zij uit.
'Dan was ik vroeger ook een geinponem, dus ik heb een scheetkussen gekocht. En ik heb hier nog een springtouw', lego en een dokterstas', somt Francis verder op. Daarnaast heeft de zangeres nog een tip voor iedereen die cadeautjes wil doneren. 'Ga naar de speelgoedwinkel en koop dingen die je zelf ook had willen hebben als kind, dat is echt heel leuk!'
Francis van Broekhuizen bracht ook een bezoek aan de studio in de Centrale Bibliotheek
Francis van Broekhuizen bracht ook een bezoek aan de studio in de Centrale Bibliotheek © Omroep West

Ook politici uit Tweede Kamer laten van zich horen

Terwijl het in Den Haag een komen en gaan is van luisteraars met tassen vol cadeaus, laten ook politici uit de Tweede Kamer hun gezicht zien. VVD-kamerlid Ingrid Michon en minister Dennis Wiersma brengen een tas vol pakjes. 'We hebben wat creatieve cadeaus meegenomen, zoals stiften en potloden. Maar ook iets educatiefs', vertelt de minister van onderwijs. 'We hebben een aantal boekjes meegenomen die mijn kinderen graag lezen, zoals Woezel en Pip. Want lezen is zo belangrijk.'
Ingrid Michon bracht daarnaast nog een grote stapel met 'gezellige cadeaus' mee. 'Bij ons thuis spelen we heel veel spelletjes. Dus ik heb bijvoorbeeld Uno meegenomen. Dat hebben wij al een miljoen keer gespeeld en blijft leuk om te spelen', vertelt het VVD-kamerlid. Met de cadeautjes van Michon en Wiersma staat de teller rond 10.00 uur op 9464 cadeaus.
Ingrid Michon en Dennis Wiersma
Ingrid Michon en Dennis Wiersma © Omroep West

Studio Sleutelstad raakt langzaam vol met cadeaus

Niet alleen de Centrale Bibliotheek in Den Haag staat vol met pakjes, ook de studio van mediapartner Sleutelstad in hartje Leiden raakt langzaam vol. 'Het is eigenlijk onvoorstelbaar. Dit is het eerste jaar dat we meedoen, maar we hebben na twee dagen al 800 cadeaus', vertelt Robbert Beurse van Sleutelstad. 'De studio ziet eruit als een speelgoedwinkel die niet goed loopt', grinnikt hij.
'De vliering staat vol, onze bar staat vol en de trap naar de zolder staat vol', somt Robbert op. Ondanks dat kunnen mensen nog altijd naar de studio van Sleutelstad komen met cadeaus. 'Desnoods zetten we de hele studio vol met pakjes!'
De studio van Sleutelstad raakt steeds voller
De studio van Sleutelstad raakt steeds voller © Omroep West

John van Zweden doneert 201 pakjes

Ook de Haagse voetbalbestuurder en behangkoning John van Zweden doet mee aan Sintvoorieder1. Onze pakjesman ging vanochtend langs in zijn behangwinkel om 201 cadeautjes op te halen. 'Ik had alleen 230 cadeaus gekocht. Maar nu ik om mij heen kijk, mis ik een doos met speelgoed', lacht John. 'Die ga ik zo even zoeken en komt er dus nog aan.'
Tussen de 201 cadeaus zit poppen van de Fabeltjeskrant, stoepkrijt, stiften en natuurlijk voetballen. 'Eigenlijk zit er voor alle leeftijden wat tussen', zegt de voetbalbestuurder. 'Nu moet ik nog even kijken hoe ik dat allemaal in mijn busje ga krijgen', grinnikt pakjesman Lieuwe van Slooten.
John van Zweden met een deel van de cadeautjes
John van Zweden met een deel van de cadeautjes © Omroep West

Teller staat op 9007 cadeaus

De derde actiedag van Sintvoorieder1 is pas net begonnen en de teller in de studio in Den Haag staat inmiddels op 9007 cadeaus. Dat betekent dat we bijna op de helft zitten van ons doel: 20.000 cadeautjes. 'Alle cadeaus zijn dus nog hartstikke welkom', voegt nieuwslezer Jeroen Latijnhouwers toe.
Een van de gulle gevers die er woensdagochtend voor zorgde dat de teller snel opliep, is Anky Weerdenburg uit Voorburg. In haar pyjama deed ze vanochtend haar voordeur open om pakjesman en radioverslaggever Lieuwe van Slooten binnen te laten. 'Het is wel vroeg', lacht ze. Uiteindelijk keerde onze pakjesman met 29 cadeautjes van Anky terug naar de Centrale Bibliotheek in Den Haag.
Anky Weerdenburg in haar pyjama
Anky Weerdenburg in haar pyjama © Omroep West

Tussenstand na dag 2: 8713 cadeaus

Welkom op de derde actiedag van Sintvoorieder1! Na 26 uur live-radio was de tussenstand dinsdagavond 8713 cadeaus. Kom je ook deze woensdag langs om cadeaus te doneren? Elk cadeau met een maximale waarde van 25 euro is welkom. De cadeaus gaan naar kinderen en tieners van 0 tot 18 jaar die anders niets zouden krijgen met Sinterklaas.
Cadeaus inleveren doe je hier:
  • Den Haag en omgeving: Centrale Bibliotheek, Spui 68 in Den Haag
  • Leiden en omgeving: Studio Sleutelstad, Middelstegracht 87a in Leiden
  • Bollenstreek: Studio Bo, Schoolstraat 2 in Noordwijk
  • Alphen aan den Rijn en omgeving: Bibliotheek Alphen Centrum, Aarkade 10 in Alphen aan den Rijn; Bibliotheek Boskoop, Raadhuisplein 3 in Boskoop; Bibliotheek Hazerswoude-Dorp, Pieter de Hooghstraat 3 in Hazerswoude-Dorp; Bibliotheek Hazerswoude-Rijndijk, Joseph Haydnlaan 5 in Hazerswoude-Rijndijk,
  • Pijnacker: Gemeentekantoor, Oranjelaan 1.

Inspiratielijstje voor Sintcadeautjes

Vind je het lastig om te bedenken wat je wilt doneren? Hieronder vind je een inspiratielijstje:
0-4 jaar: Bijtring, puzzel, knuffeldier, rammelaar, pop, autootje, voorleesboek, blokken, badspeelgoed, Duplo, Lego, voelboek, knutselspullen, eigen bestek, slaapdoekje, slabbetje.
4-12 jaar: Knutselspullen, tekenspullen, (strip)boek, puzzel, tijdschrift, spelletje, voetbal, springtouw, stoepkrijt, Lego, Playmobil, Barbie, plastic figuren/dieren, tasje, portemonnee, toilettas, schrijfspullen, gelpennen, sieraden, haaraccessoires.
12-18 jaar: Tijdschrift, stripboek, boek, voetbal, sieraden, make-up, toilettas, parfum, aftershave, deodorant, leuke gadgets, koptelefoon, muts, riem, portemonnee, sjaal, zonnebril.