Van de hoofdredactie: We ademen Sinterklaas en wel hierom

Sinterklaas
Sinterklaas © ANP
DEN HAAG - De keus om de intocht van Sinterklaas vorig jaar niet uit te zenden, kwam ons als Omroep West op veel kritiek te staan. Vandaag staan we er wel, in Scheveningen, en kunnen we ook zeggen dat we komende week vol op Sinterklaas inzetten. Hoofdredacteur Henk Ruijl legt uit waarom we het zo doen.
Dat was destijds geen beste keus. Kinderen, ouders, opa's en oma's zaten voor de televisie of hun digitale beeldschermen te wachten, maar al dat er kwam: geen Sinterklaas. Op sociale media en via de mail leverde dat vorig jaar veel kritiek op. We legden uit hoe het zo was gekomen en beloofden beterschap: een jaar later zouden we er staan.
Vandaag is het zover. Sinterklaas is er, zijn pieten varen mee en Omroep West doet vanaf de boot en op de kade live verslag van de grootste intocht in onze regio. Vanaf 11.00 uur zijn we erbij. En met een korte onderbreking na de aankomst op het podium in Scheveningen pakken we Sinterklaas vervolgens op voor zijn hele rondrit door de stad, met tramrit erbij. Tot aan het einde van de middag doen we op televisie, op radio en onze online kanalen verslag. Het is ook bij de collega's van Den Haag FM te zien.

Veertig collega's op de been

Belofte maakt schuld en we kijken ernaar uit. Voor Omroep West is dit een grote operatie. Voor en achter de schermen werken zo'n veertig collega's om Sinterklaas zo goed mogelijk in beeld te brengen en verslag te doen. Van presentatoren Fred Zuiderwijk en Curt Fortin op kade en boot, tot cameramensen als Alexander Gorsen, Govert Overbeeke, Susi Meyer en Edwin Mostert.
Cameraman Willem Nagtglas staat op het balkon van een woning aan de Scheveningse haven om de pakjesboot te zien manoeuvreren, collega Henk Welink zorgt voor beelden hoog vanuit de lucht om Sinterklaas al van ver te zien aankomen. En dat is nog maar een greep uit de collega's die sinds gisteren op en rond Scheveningen aan de slag zijn. Productie, regie en eindredactie zijn bij Nicole Wielaard, Tony Roodakker en Anouk Vrolijk in goede handen.

20.000 cadeaus

We doen dat met overgave en graag, want hoewel de journalistiek en het werk bij de publieke omroep best wel eens onder vuur ligt: we staan er graag voor u en jou. Zoals we ook komende week, samen met Den Haag FM, vanuit de studio in de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag Sinterklaas ademen.
© Omroep West
Het doel is om 20.000 cadeaus in te zamelen, opdat kinderen die anders geen sinterklaasgeschenk ontvangen - omdat ze in armoede of crisis opgroeien - dat alsnog krijgen. De lokale omroep Den Haag FM bundelde ooit de krachten met de stichting Sintvoorieder1 en slaagde er onder meer vorig jaar in bijna 10.000 cadeaus te verzamelen.

Groots uitpakken

Dit jaar pakken we groots uit. Daarom hopen we op nog meer resultaat. Den Haag FM gooit als stadsomroep van Den Haag alles in de strijd en ook onze lokale mediapartners Bollenstreek Omroep, Studio Alphen en Sleutelstad doen mee. Met eigen acties en eigen inzamelpunten. Omroep West ondersteunt en doet mee, op radio zijn we er tussen 6.00 en 19.00 uur live bij, op televisie tussen 12.00 en 14.00 uur en ook online kun je de opbrengst volgen.
Eén op de negen kinderen ontvangt anders geen cadeau en met elkaar kunnen we dat veranderen. Van maandag 14 november tot vrijdag 18 november is het mogelijk een cadeau in te leveren, elk geschenk met een maximale waarde van 25 euro (en voor minder doen we het ook!) is welkom. Inpakken hoeft niet, want dat doen de tientallen vrijwilligers van de stichting Sintvoorieder1.

#sintvoorieder1

'Samen met z’n allen voor het goede doel', zoals een van de collega's het hier verwoordt. Juist in een tijd van crises is het fijn wanneer we in onze regio met elkaar voor wat licht kunnen zorgen. Kinderen en jongvolwassenen van 0 tot en met 18 jaar weten vaak niet wat hen overkomt, wanneer alsnog een Sinterklaascadeau op de deurmat ligt.
Onder #sintvoorieder1 kun je het op social media allemaal volgen; luisteren naar de lokale omroepen die meedoen of Radio West kan natuurlijk ook. U, jij als volger van West bent van harte uitgenodigd - bedrijven die de actie willen ondersteunen… je helpt enorm! Laten we er met elkaar een onvergetelijke week met een recordopbrengst van maken, ieder kind verdient een cadeau op 5 december.
Hoofdredacteur Henk Ruijl bespreekt in deze rubriek actuele onderwerpen uit het nieuws van Omroep West. Uitleggen, toelichten, aangeven waar het beter had gemoeten en hoe zorgvuldig afwegingen zijn gemaakt. Een geregelde poging tot kritische zelfreflectie en transparant zijn.
Heb je vragen naar aanleiding van de berichtgeving van Omroep West? Een vraag, kritiek of een compliment? Neem dan contact op via henk.ruijl@omroepwest.nl