Zelfstandig Reinier de Graaf in Delft stap dichterbij

Centrale hal van Reinier de Graaf in Delft
Centrale hal van Reinier de Graaf in Delft © Reinier de Graaf
DELFT - Als het een beetje meezit, is het Reinier de Graaf uit Delft volgende week weer een zelfstandig ziekenhuis. Dat bleek donderdag bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. Reinier de Graaf zit nu nog in de Reinier Haga Groep, maar die wil al jaren uit elkaar. De ruzies zijn nu zo hoog opgelopen dat het iedereen verstandig lijkt als Reinier de Graaf per direct uit die groep vertrekt.
Aanleiding is de al jaren sluimerende ruzie binnen de Reinier Haga Groep waar het Reinier de Graaf deel van uitmaakt. Die groep gaat uit elkaar, maar de weg naar de scheiding gaat gepaard met ruzies en discussie. Dit escaleerde vorige week toen Reinier de Graaf zelf naar de Ondernemingskamer stapte en vroeg om een onderzoek naar de gang van zaken in de top van de ziekenhuisgroep.
Hierop is een leger aan advocaten aan de slag gegaan, en donderdag bleek iedereen het opeens een goed idee te vinden om Reinier de Graaf alvast te laten vertrekken. De Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam bepaalt begin volgende week of het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft daadwerkelijk als zelfstandig ziekenhuis verder mag. De plotselinge eensgezindheid tussen de ziekenhuizen wekte wel de verbazing van de Ondernemingskamer zelf: 'Iedereen wil het, waarom moeten wij er dan nog iets van vinden?'

Vuile was blijft in de wasmand

Reden voor de 'eensgezindheid' is dus het feit dat in eerste instantie Reinier de Graaf om deze maatregel had gevraagd, en zonder overleg met haar partners in de groep naar de Ondernemingskamer was gestapt.
Hierbij waren ook tienduizenden beleidsdocumenten meegestuurd met daarin alle vuile was van de afgelopen jaren. Door het overleg van de advocaten en de gezamenlijke opstelling naar buiten toe, blijft die vuile was nu in de wasmand en komt het niet op straat te liggen.

Nu snel resultaat

Door het Reinier de Graaf alvast te laten vertrekken, hopen de drie ziekenhuizen in de Reinier Haga Groep nu een akkoord van vorige week over de toekomst van met name het LangeLand Ziekenhuis snel te kunnen uitvoeren. De Rabobank en ABN/Amro hebben aangekondigd ook volgende week met hun definitieve oordeel te komen.
Als het plan wordt uitgevoerd, is het Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis gered, gaat dat fuseren met het Haagse HagaZiekenhuis en wordt Reinier de Graaf definitief weer een zelfstandig ziekenhuis. Een oplossing moet er ook snel komen, want volksgezondheidsminister Kuipers heeft inmiddels laten weten dat het te lang duurt.