Oppositiepartijen Voorschoten moeten raadzaal uit na weigeren stemmen

Het gemeentehuis van Voorschoten
Het gemeentehuis van Voorschoten © Omroep West
VOORSCHOTEN - GroenLinks, D66 en SP in Voorschoten hebben donderdagavond de raadzaal moeten verlaten nadat de gemeenteraadsleden van deze partijen weigerden te stemmen over de begroting. 'Treurig dat dit nodig was', vindt D66-fractievoorzitter Adriaan Andringa. Volgens de drie oppositiepartijen was stemmen onmogelijk geworden omdat er één dag voor de gemeenteraadsvergadering over de begroting nog nieuwe, belangrijke informatie binnenkwam.
De oppositiepartijen wilden zich daarom onthouden van stemming over de begroting, maar dat mag volgens de Gemeentewet niet. Wie aanwezig is, is ook verplicht om een stem uit te brengen. Toen burgemeester Nadine Stemerdink (PvdA) de partijen daarop wees, verlieten de acht raadsleden de zaal.
Arnold Posthuma van PvdA, de vierde en laatste oppositiepartij in de Voorschotense gemeenteraad, was het wel eens met de argumenten van D66, GroenLinks en SP, maar besloot tegen de begroting te stemmen in plaats van ook de zaal te verlaten.

Streep door cultuur

Reden voor de drie partijen om niet over de begroting te willen stemmen, is een brief die het college van burgemeester en wethouder een dag eerder stuurde. Daarin werd het afblazen aangekondigd van de plannen voor de huisvesting van een hele serie cultuurinstellingen in het dorp.
Dat plan betekent echter niet alleen uitstel voor de culturele sector, maar ook allerlei daaraan gelieerde investeringen op het gebied van de bouw van scholen en woningen gaan daardoor op de lange baan. In de begroting waren de kosten van ruim 5 miljoen euro voor het cultuurplan wel nog steeds opgenomen.

Gestegen kosten

Het afschieten van het plan voor de cultuursector zo kort voor de begrotingsbehandeling, stuitte de oppositiepartijen zeer tegen de borst. Die mededeling van wethouder Paul de Bruijn (VVD) ontving de raad pas één dag voor de gemeenteraadsvergadering. 'Hoe kun je je nou in zo'n korte tijd voorbereiden en stemmen voor een begroting waarvan je weet dat de cijfers niet kloppen?', stelden D66, GroenLinks en SP donderdagavond tijdens het debat.
'Logisch', vond wethouder De Bruijn het feit dat het geld nog wel in de begroting stond. 'Het proces is immers niet tot stilstand gekomen. We zijn nog steeds in gesprek met alle betrokken partijen.' Hij stelde dat het plan niet meer betaalbaar was omdat de kosten het afgelopen jaar 'enorm' zijn gestegen.

Grote consequenties

Waarom niet gewoon tegen de begroting stemmen, zoals PvdA deed? D66-voorman Adriaan Andringa zegt dat hij dan de consequenties niet kan overzien. Een 'nee' kan niet meer worden teruggedraaid als iets wel goed blijkt te zijn. 'Ik kan dus ook niet bepalen of die positief of negatief zijn.'
Een voorstel van D66 om de behandeling van de begroting uit te stellen, werd verworpen. De vastgestelde begroting moet namelijk op 15 november binnen zijn bij de provincie Zuid-Holland die toezicht houdt op de gemeentefinanciën. De begroting werd uiteindelijk wel aangenomen, omdat de hele coalitie voor stemde.