Opvang Oekraïense vluchtelingen in de knel: Den Haag zoekt nog honderden plekken

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Den Haag heeft grote moeite om voldoende geschikte opvangplekken te vinden voor Oekraïense vluchtelingen. De stad vangt momenteel 1200 vluchtelingen op, maar van een aantal opvanglocaties lopen de overeenkomsten die de gemeente met pandeigenaren sloot binnenkort af. Daardoor is de opvang van ongeveer 650 Oekraïners onzeker. 'We kunnen niet garanderen dat iedere Oekraïense vluchteling ook in de toekomst van een bed kan worden voorzien', aldus het stadsbestuur.
Den Haag heeft van het Rijk de taak gekregen om in elk geval duizend vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Daarnaast ligt er een dringend beroep om daar bovenop nog eens vijfhonderd extra vluchtelingen onderdak te bieden. Den Haag zegt er nog altijd naar te streven om aan die extra opgave te voldoen, maar dat de huidige opvang nu prioriteit heeft.
Probleem is namelijk dat een aantal overeenkomsten voor het gebruik van opvanglocaties de komende periode afloopt. Het gaat onder andere om het voormalige Koninklijk Conservatorium en de Shell Campus. Deze overeenkomsten kunnen niet worden verlengd. Het gaat hier om 'leegstaande ontwikkellocaties', waarmee in de toekomst andere plannen zijn.

Vijfhonderd bedden

'In totaal vallen er hierdoor tot aan april 2023 ongeveer vijfhonderd bedden weg', schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. 'Daarnaast wordt op dit moment nog onderhandeld over het verlengen van een aantal bestaande overeenkomsten met andere opvanglocaties. Ook van deze ongeveer vierhonderd bedden is onzeker of ze op termijn beschikbaar blijven.'
Voor 250 vluchtelingen uit Oekraïne is inmiddels al wel een nieuwe plek gevonden. Zij kunnen vanaf januari tot november volgend jaar terecht in het voormalige ministerie van Sociale Zaken in de Anna van Hannoverstraat. Hier wonen al veertig statushouders. Het overige deel van het pand staat leeg en wordt geschikt gemaakt voor de Oekraïners.
In het voormalige ministerie van Sociale Zaken komt ook het regionaal aanmeldcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in de regio. Vanuit hier worden Oekraïense vluchtelingen doorverwezen naar opvanglocaties elders in de regio of het land. Nu zit het aanmeldcentrum nog in de Broodfabriek in Rijswijk, maar de huur van deze commerciële evenementenlocatie is duur en in Sociale Zaken kan het kosteloos.
Maar er zijn dus meer plekken nodig. 'De opvang in Sociale Zaken alleen is niet afdoende om te garanderen dat iedere Oekraïense vluchteling die nu al in Den Haag wordt opgevangen, ook in de toekomst van een bed kan worden voorzien', schrijft het college. De urgentie om nieuwe plekken te vinden is dus hoog. 'We willen immers voorkomen dat mensen die op dit moment al in Den Haag worden opgevangen op straat komen te staan of, tegen de uitspraak van de Raad van State in, in sporthallen opgevangen zouden moeten worden.'
Het voormalig Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Het voormalig Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid © ANP
Het vinden van geschikte locaties is echter een 'lastig proces', omdat de gemeente onder andere afhankelijk is van de duur van de beschikbaarheid van een pand en de mogelijkheden die er zijn om aanpassingen te doen die een pand bewoonbaar en veilig maken. 'Bovendien zijn we als gemeente afhankelijk van eventuele extra voorwaarden die de pandeigenaar bij de onderhandelingen stelt.' Desondanks blijft de gemeente 'continu werken aan de realisatie van nieuwe, alternatieve opvanglocaties'.
Omwonenden van het voormalige ministerie van Sociale Zaken zijn niet betrokken bij het besluit om in het gebouw vluchtelingen op te vangen. Daar heeft het college voor gekozen, omdat de zoektocht naar locaties zo ingewikkeld is. 'Ook gelet op de snelheid waarmee we als gemeente moeten handelen, kiest het college ervoor om gebruik te maken van haar wettelijke bevoegdheid om Sociale Zaken aan te wijzen als opvanglocatie zonder dat er sprake is geweest van participatie voorafgaand aan dit besluit', aldus het college. Wel zijn omwonenden vrijdag per brief bijgepraat en er komt een informatiebijeenkomst.