Delftenaren mogen zestien meter lang wandkleed weven met eigen stof

Delftenaren mogen zestien meter lang wandkleed weven met eigen stof
Delftenaren mogen zestien meter lang wandkleed weven met eigen stof
DELFT - Het komende halfjaar wordt in Delft gewerkt aan een enorm wandkleed. Inwoners mogen daarvoor zelf stof aanleveren en dat weven mogen inwoners ook zelf doen onder supervisie van een kunstenaar. Het project is een vervolg op een geborduurd kleed dat een grote groep vrouwen 20 jaar geleden samen maakte in Delft.
Delftenaren worden gevraagd stukken stof mee te nemen die een bijzondere betekenis voor ze hebben. Het idee achter het project is om de verhalen te vertellen van inwoners. 'De gewone verhalen van de gewone mensen. Wat boeit je, wat zit je dwars', vertelt bedenker Marjet Roerink. 'Om die een gezicht te geven, daar gaat het om.'
Samen met kunstenaar Bart Gorter mogen de Delftenaren hun stof zelf in het kleed weven. Uiteindelijk moet het wandkleed zestien meter lang worden. Het kleed is onderdeel van een tentoonstelling over textiel in expositieruimte 38CC en komt uiteindelijk in de Prinsenhof te hangen.
Enorm wandkleed in Delft in de maak.
Bijzonder aan het project is dat het 20 jaar geleden ook heeft plaatsgevonden. Toen borduurden 310 Delftse vrouwen mee aan een kleed. Christina Coridou is de kunstenaar van dat project. Zij is te spreken over deze hedendaagse variant: 'Het gaat door. Dat is leuk. Het brengt mensen samen.'
Wat nu nieuw is, is dat er ook een voorstelling gaat plaatsvinden waarin het kleed wordt gebruikt en een aantal mensen die stof heeft ingeleverd hun verhaal vertellen. De voorstelling vindt op 20 november plaats in Theater de Veste. Inwoners kunnen nog tot en met dit voorjaar stof inleveren om te weven in het wandkleed. Dan komt het in de Prinsenhof te hangen.