Zeventien mensen in één huis, pand meteen gesloten

Een huis werd door de Haagse Pandbrigade gesloten
Een huis werd door de Haagse Pandbrigade gesloten © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Een huis in de Haagse wijk Transvaal is per direct gesloten. De Haagse Pandbrigade trof afgelopen vrijdag tijdens een grote handhavingsactie zeventien mensen aan op één adres. Bovendien was er sprake van brandgevaar, doordat rookmelders ontbraken. De bewoners hebben een waarschuwing gekregen en kunnen voorlopig niet meer terug naar de woning.
Op het Kaapseplein hebben handhavers ruim zeventien huizen gecontroleerd. Op zeven plekken bleek dat een huurder de kamer stiekem aan iemand anders verhuurde. In vier gevallen werden eigenaren beboet en zijn er twee illegale mensenaangetroffen. De Haagse Pandbrigade controleerde ook op rookmelders, die sinds juli zijn verplicht. Op 12 adressen ontbraken deze.
De Haagse Pandbrigade controleert de veiligheid van panden en woningen in de stad. Zij onderzoekt ook of eigenaren, huurders en verhuurders van panden en woningen zich houden aan de regels voor bouwen en wonen.
In het gebied zijn woningen met relatief hoge huurkosten, waardoor een informele huurwoningmarkt ontstaat. Veel mensen delen daarom voorzieningen in een huis en splitsen de huur. De Haagse Pandbrigade waarschuwt voor gevaarlijke situaties en treedt hard op tegen deze vorm van overbewoning.
Kakkerlakken en zwaar vuurwerk
Naast het sluiten van een pand, zijn er tijdens inspecties door onder andere de gemeente, douane en de politie ook kakkerlakken aangetroffen in een horecazaak. Bovendien bleken acht van de twaalf gecontroleerde winkels en slijterijen niet op orde. Zo waren er geen duidelijke leeftijdsgrenzen en ontbrak een vergunning.
De politie heeft tijdens een grote verkeersactie van 280 voertuigen zwaar vuurwerk aangetroffen in een kofferbak. Dit is gelijk door agenten in beslag genomen. Daarnaast zijn er meerdere bekeuringen uitgedeeld voor defecte verlichting, te gladde banden en het niet dragen van een gordel. Ook zijn twee voertuigen in beslag genomen voor het rijden zonder rijbewijs. Vijf mensen werden aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol of drugs.
Tijdens een grote inspectie bij diverse horecazaken is ongedierte aangetroffen in één onderneming | Gemeente Den Haag
Tijdens een grote inspectie bij diverse horecazaken is ongedierte aangetroffen in één onderneming | Gemeente Den Haag
De HTM-controleurs hebben veel boetes uitgedeeld in de trams. In totaal hebben 123 zwartrijders een proces verbaal en een boete van 55 euro ontvangen. Eén persoon is aangehouden en overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Een ander stond geregistreerd om dna af te staan in verband met een lopende strafzaak.
HTM-controleurs tijdens een controle op een geldig vervoersbewijs in de tram | Gemeente: Den Haag
HTM-controleurs tijdens een controle op een geldig vervoersbewijs in de tram | Gemeente: Den Haag