IJsmeester Voorschoten klaar voor de vorst: 5,5 miljoen liter water op de baan

VOORSCHOTEN - Buiten is het 13 graden, maar in Voorschoten wordt er al volop gewerkt aan de ijsbaan. IJsmeester Adri Hendriks laat dit weekend 5,5 miljoen liter water de baan op stromen. 'De nachten worden al kouder', zegt hij hoopvol.
IJsmeester Hendriks geeft meteen toe dat hij er vroeg bij is dit jaar: 'We moesten nog wat andere werkzaamheden doen bij de ijsbaan, zoals lichtmasten neerzetten. Daarom heb ik ook maar meteen de baan laten vollopen, anders ben ik twee weekenden bezig.' Normaal laat hij de Voorschotense ijsbaan pas in het laatste weekeinde van november onderlopen.
Het duurt ongeveer 72 uur voordat de 5,5 miljoen liter de baan aan de Anthonie van Leeuwenhoekkade op is gestroomd. Het water komt niet uit de kraan, maar uit de Vliet, legt de ijsmeester uit: 'De baan ligt lager dan het waterpeil in de boezem. Dus wanneer wij de dikke buizen onder de baan open zetten, stroomt het vanzelf vol.'
Canadese kou
Naast water is er ook flinke vorst nodig voordat de ijsbaan open kan. De ijsmeester houdt dat nauwlettend in de gaten. 'Ik bekijk de weersvoorspellingen ongeveer vier keer per dag', legt Hendriks uit. Hij heeft dan ook de berichten gezien dat het in Canada enorm koud is, met temperaturen tot -30 graden Celsius. 'Daar droomt hij van', roept mevrouw Hendriks vanaf de achtergrond. Want bij dat soort temperaturen is de ijsbaan in Voorschoten in een nacht helemaal bevroren.
Maar Hendriks zelf bekijkt de voorspelling dat die Canadese kou naar Europa en Nederland gaat trekken, met enige scepsis: 'Dat moet eerst de oceaan over en dan warmt het wel op.' Maar hij gelooft wel dat het weer de komende week 'gevoelig kouder in de nacht' gaat worden.

Daarnaast heeft goed ijs meer voorbereiding nodig dan waar een gemiddelde leek aan denkt. 'Voor goed ijs moet eerst het ongedierte onder de baan wegrotten', zegt Hendriks, die in het dagelijks leven hovenier is. 'Want dat rottingsproces geeft luchtbelletjes in de baan.' Dat wegrotten duurt een week of twee, waarbij vogels helpen door de resten op te eten.
Na het water en het rotten, mag het van Hendriks dus lekker gaan vriezen. 'Bij een temperatuur van -3 groeit er een centimeter ijs aan op een nacht. In Voorschoten hebben we acht centimeter ijs nodig, dus reken maar uit. En dan moet het ook overdag kouder worden, anders smelt het allemaal weer weg', concludeert de Voorschotense ijsmeester.