Engelandvaarder Rudi Hemmes overleden

Engelandvaarder Rudi Hemmes
Engelandvaarder Rudi Hemmes © ANP
DEN HAAG - Verzetsheld Rudi Hemmes is op 99-jarige leeftijd overleden. Dat meldt voetbalclub HBS, waar de Hagenaar erevoorzitter van is. Hemmes was een van de Engelandvaarders en hielp mee onder meer Tilburg te bevrijden. Na de oorlog leidde hij soldaten op voor de luchtmacht.
Hemmes is zestien als de Duitsers Nederland binnenvallen. Hemmes wil helpen de bezetters het land uit te jagen. Al snel begint hij auto's van Duitsers te saboteren door suiker in de benzinetank te gooien. Samen met een buurjongen uit Den Haag besluit hij in mei 1943 naar Engeland te vertrekken, waar ze na vele omzwervingen in februari '44 aankomen.
Daar sluit hij zich aan bij de Prinses Irene Brigade. Op 8 augustus 1944 landt hij met de 1100 man sterke Brigade op de stranden van Arromanches in Normandië en trekt hij verder op naar het noorden, naar onder meer Brabant.

Ereburger Den Haag

Rudi Hemmes krijgt voor zijn verdiensten diverse onderscheidingen. Zo is hij onder meer sinds juni 2013 ereburger van Den Haag.
Komende zaterdag wordt Hemmes met militaire eer gecremeerd, heeft zijn familie bekend gemaakt. Bij een begrafenis of crematie met militaire eer speelt de krijgsmacht een ceremoniële rol. Over de exacte invulling van de ceremonie doet de familie nog geen mededelingen. Wel is bekend dat de uitvaart zal plaatsvinden in Den Haag. Er worden honderden mensen verwacht.