Parkeerboetes 10 cent te hoog, alle bekeuringen 'onterecht'

© Omroep West
LEIDEN - De gemeente Leiden heeft dit jaar te hoge parkeerboetes uitgeschreven. Het landelijke maximumbedrag voor een parkeerbon is 66,50 euro. Bij de gemeente Leiden was de boete 66,60 euro. 'Daardoor zijn alle opgelegde parkeerbonnen onterecht', zegt Indy Rissema, jurist en eigenaar van bezwaartegenverkeersboetes.nl.
Dat de gemeente Leiden afgelopen jaar tien cent te hoge parkeerbonnen heeft uitgeschreven bleek nadat iemand bezwaar maakte tegen twee opgelegde boetes. Dat bezwaar werd gegrond verklaard, omdat de bonnen allebei 66,50 euro hadden moeten zijn in plaats van 66,60 euro.
Volgens bezwaartegenverkeersboetes.nl - die de zaak in behandeling nam - heeft dit gevolgen voor alle parkeerbonnen die afgelopen jaar in Leiden uitgeschreven zijn. 'Door deze uitspraak zijn alle in 2022 opgelegde parkeerbonnen onterecht', vertelt Rissema.

Parkeerkosten wel betalen

'Een parkeerbon van de gemeente bestaat altijd uit twee delen', zegt Indy Rissema. 'Deel één is de naheffingsaanslag van maximum 66,50 euro. Bovenop dit bedrag moet je ook de kosten van een uur parkeergeld betalen. In Leiden loopt dit uiteen van tien cent tot 3,50 euro. Dat bedrag zal hoe dan ook wél betaald moeten worden.'
De gemeente Leiden laat in een reactie weten: 'Wij zijn als gemeente op de hoogte van de uitspraak van de rechter. Het bedrag van de naheffingsaanslag is aangepast naar het juiste bedrag dat in het landelijk besluit is vastgelegd.'

'Nog geen beslissing'

Echter is nog onduidelijk of álle uitgeschreven parkeerbonnen als ongeldig worden verklaard. 'Er is nog geen beslissing genomen over de naheffingsaanslagen die uitgeschreven zijn met het verkeerde bedrag', zegt een woordvoerder.