Tyrece B. voelt zich niet verantwoordelijk voor dode bij drillrapruzie op Pier

Hulpdiensten zijn bij de ingang van de Pier druk bezig met het slachtoffer
Hulpdiensten zijn bij de ingang van de Pier druk bezig met het slachtoffer © Regio15
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat Tyrece B. (22) een derde schot wilde lossen tijdens de drillrapruzie in Scheveningen twee jaar geleden. Het is aannemelijk dat het wapen, dat was gericht op Cennethson 'Chuchu' Janga (19), blokkeerde op het moment dat B. wilde schieten, aldus de officier van justitie. Cennethson overleed kort erna door messteken. Tegen B. werd woensdag negen jaar gevangenisstraf geëist voor poging tot doodslag, opruiing en verboden wapenbezit.
Op een zomeravond in augustus 2020 kwamen leden van twee drillrapgroepen uit Rotterdam, #24, en Amsterdam, 73 De Pijp, samen op de Pier. De situatie escaleerde snel. De 19-jarige Cennethson uit Rotterdam werd twee keer gestoken en overleed. Twee drillrappers zijn hier eerder voor veroordeeld tot elf jaar cel. Een Rotterdams lid die B. probeerde te beschieten, kreeg vijf jaar cel. B. is de laatste verdachte die nog terecht moet staan. Hij gaf zichzelf pas na vijftien maanden aan bij de politie.
'Ik voel me er niet verantwoordelijk voor dat die jongen er nu niet meer is. Ik heb hem met geen vinger aangeraakt', zegt Tyrece B. tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Hij blijft erbij dat hij op die bewuste 10 augustus, uit 'pure paniek', twee keer in de lucht schoot. Daarna zou hij zijn pistool alleen hebben gebruikt om mensen weg te jagen.
De politie doet onderzoek bij de Pier
De politie doet onderzoek bij de Pier © Sennah Kalkman
In de rechtbank worden opnieuw beelden getoond van zijn aandeel in de 'beef', dat is straattaal voor ruzie. Het conflict ontstaat doordat een Rotterdams drillraplid op B. afstapte. Er worden woorden gewisseld, waarna een ander B. aanvalt. Volgens de verdachte wordt hij op de grond gegooid, geschopt en geslagen en krijgt hij een pistool op zich gericht. 'Ik hoorde twee keer een klik', zei B. Cennethson zou een schoppende beweging maken richting hem. De Rotterdamse groep rent weg. B. pakt snel zijn wapen.
Te zien is dat hij achter Cennethson aan gaat en zijn wapen op zijn rug richt. Even brengt B. zijn arm naar beneden, om deze opnieuw te richten op de Rotterdammer. Die is kort daarvoor gestoken en probeert de trap af te lopen. Vervolgens wendt B. zich tot een lid van zijn groep en wijst meerdere keren met zijn linkerhand naar zijn wapen. 'Ik bedoelde dat we weg moesten', zegt B. daarover. 'Daar geloof ik niks van. Het is meer alsof hij zegt: het wapen haperde, hij deed het niet', reageert de officier van justitie. 'Hoe erg je ook in paniek bent. Het is volstrekt onlogisch om op mensen, die al wegrennen, te richten om ze weg te jagen.' Ook zouden agenten op beelden hebben gezien dat B. een doorlaadbeweging maakte.
Tyrece B. meldt zich bij politie
Tyrece B. meldt zich bij politie © AT5/Instagram
De familie van het slachtoffer is aanwezig in de rechtbank. Zijn moeder zegt emotioneel: 'Ik ben boos op jou. Hoe je het systeem manipuleert. Hoe je zit te liegen. Je hebt geen respect. Hij had een mooie toekomst.' Zijn zus vult aan: 'De manier waarop je jezelf hebt aangegeven: via sociale media, zodat je fans konden zien hoe je de politie en de nabestaanden belachelijk maakte. Het interesseert je niet. Je hebt geen spijt.'
Getuigen zeggen niks over een wapen dat weigert, zegt de advocaat van B. 'Betreurenswaardig dat de officier van justitie zoveel waarde hecht aan de waarneming van twee agenten die precies dezelfde beelden als wij hebben bekeken. Ik zou het op de eigen waarneming van de rechtbank willen houden. Mijn cliënt zegt: ik wijs niet naar het wapen, ik maak een beweging naar de uitgang.' Hij pleit ook voor noodweer. 'Ik heb de trekker echt niet overgehaald', zegt B. nog 'Het wordt voor mij heel moeilijk te verwerken als ik hiervan word beschuldigd.'
Over twee weken is de uitspraak.