Historische woonwijk Oranjekwartier wordt niet gesloopt

In het historische Oranjekwartier is de rust terug I
In het historische Oranjekwartier is de rust terug I © Omroep West
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De vlag kan écht uit in het Oranjekwartier in Voorburg. Woningcorporatie WoonInvest zegt de huizen in de historische wijk niet meer te gaan slopen. Een week geleden werd bekend dat de wijk een monumentenstatus kreeg, maar wat dat precies zou inhouden voor de sloopplannen, was nog niet duidelijk. WoonInvest heeft donderdag eindelijk uitsluitsel gegeven: 'Wij trekken ons besluit tot vervanging van de 96 woningen definitief in.'
Woningcorporatie WoonInvest oordeelde ruim drie jaar geleden dat de 96 verouderde sociale huurwoningen gesloopt moesten worden. Er zouden nieuwe huizen komen. Jaren van gesteggel volgden. Politici, bewoners en maatschappelijke organisaties bemoeiden zich er tegenaan. En zo kwam er uiteindelijk een monumentenstatus voor de historische wijk. 'Maar of zo'n status sloop definitief tegenhoudt, is niet altijd zeker', stelt ook Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster.
'Er zijn ook voorbeelden van wijken met een monumentenstatus, waar alleen de voorgevels blijven staan. Ik woon zelf in zo’n wijk. Dat noemen ze een wijk met 'beschermd stadsgezicht'. Dat betekent dat alles achter de pui gerenoveerd kon worden. Dus mijn straat ziet eruit als een straat uit 1900, maar achter de voordeur is het een label C woning met een betonnen vloer en betonnen heipalen. Mijn woning was een huurwoning. De huurders zijn vertrokken, de corporatie heeft gerenoveerd en daarna verkocht', vervolgt De Vries.

Weer een brief

De bewoners hebben de - best cryptische - brief van WoonInvest als goed nieuws ontvangen. 'WoonInvest gaat geen bezwaar indienen, dat is goed nieuws. Het zwaard van Damocles hangt niet meer boven ons hoofd', zegt Francien Damen. Zij heeft zich als lid van de bewonerscommissie lang ingezet voor de belangen van de wijk en haar bewoners.
Sommigen zijn nog licht sceptisch. 'In de brief van WoonInvest staat ook, dat ze met de gemeente gaan onderzoeken wat ze gaan doen', zegt bewoner Ineke. 'Het klinkt wel als goed nieuws, maar het zegt natuurlijk nog niet zoveel.' Andere bewoners zijn het met haar eens. De meesten denken dat de nieuwe plannen uitkomen op renovatie. 'Er was al eens een plan voor het laten staan van de voorgevels, maar dat is afgeketst', zegt Ineke.
Dit is de brief die verstuurd is
Dit is de brief die verstuurd is © Omroep West
Ook haar buurman Wim vermoedt dat renovatie nu de meest waarschijnlijke optie is. 'Dubbel glas kunnen veel woningen - ook de mijne - goed gebruiken, zeker tijdens deze energiecrisis.'
De verwachting is dat de huidige bewoners na de renovatie wel wat meer gaan betalen. 'Maar niet zoveel als wanneer we terug zouden keren in nieuwbouw', zegt Wim.
De situatie rondom het Oranjekwartier is best ingewikkeld te noemen. Ruim tachtig procent van de bewoners wilde absoluut niet weg uit hun huizen. Ze nemen de gebreken (tocht en slechte isolatie) voor lief en hechten veel waarde aan de band die ze hebben met buren. Veel mensen wonen er al hun hele leven en bijna iedereen kent elkaar. Het is de eerste wijk met sociale huurwoningen in Leidschendam-Voorburg, ontworpen door de bekende Haagse architect Han Groenewegen. Een belangrijke reden voor de stress voor sloop, gaat om de huurprijs van de bewoners. Als ze terug zouden keren in nieuwbouw, zouden ze van WoonInvest een 'terugkeergarantie' krijgen. Daar kleefden wel wat voorwaarden aan. Zo moest opnieuw worden gekeken of de huidige bewoners in aanmerking komen voor sociale huur. Bij velen van hen is de privésituatie en het inkomen in de loop der jaren veranderd, waardoor ze niet altijd meer voor dezelfde huurprijs terug in hun woning terug zouden kunnen. Dat zorgde voor onrust, want zie in deze tijden nog maar eens een betaalbaar huis te vinden, zo stelden de bewoners.