Overal liggen witte pijpleidingen in de regio, maar waarom?

© Omroep West
REGIO - Door een groot deel van de regio liggen ze: grote witte pijpleidingen. Nu nog zichtbaar, maar binnenkort worden ze stuk voor stuk aan elkaar gelast en verdwijnen ze daarna onder de grond om onderdeel uit te maken van het nieuwe warmtenet.
Het is een immense klus voor aannemer Denys. 'De randstad ligt vol met kabels, fietspaden, wegen, huizen, noem maar op. En daar allemaal tussendoor moet deze enorm pijpleiding worden getrokken', vertelt omgevingsmanager Richard Rijbroek. Zijn bedrijf legt iets meer dan zes kilometer aan pijpleiding. In totaal ligt er straks in zuidwest-Nederland meer dan tachtig kilometer aan warmtenet.
Zo zien de enorme buizen eruit:
Wat doen al die witte buizen toch boven de grond?
In onze regio wordt het warmtenet gemaakt door WarmtelinQ, in opdracht van de Gasunie. Dat gebeurt straks met zogenoemde restwarmte uit de Rotterdamse Haven. Restwarmte is warmte die vrijkomt bij (industriële) processen en niet opnieuw in het proces gebruikt wordt.
De Rotterdamse Haven heeft veel restwarmte van de afvalbrandingsinstallatie. Deze hitte wordt overgebracht op water en wordt vervoerd door dit nieuw aan te leggen warmtenet naar huizen die hierop worden aangesloten.

Blijft het water wel warm?

Toch zou je zeggen dat water inmiddels wel is afgekoeld, als het veertig kilometer door buizen is gestroomd, waardoor je de huizen in Leiden er niet meer mee kunt verwarmen. Maar dat valt mee, benadrukt Joris Zwijnenburg van WarmtelinQ: 'Over een lengte van veertig kilometer hebben we een warmteverlies van twee procent. Dus dat is wel te overkomen.'
Overal liggen witte pijpleidingen in de regio, maar waarom?
Overal liggen witte pijpleidingen in de regio, maar waarom?
De komst van het warmtenet betekent dat de komende jaren meerdere wegen, plantsoenen, weilanden en parken moeten worden opengebroken. Uiteindelijk komt het warmtenet onder de grond te liggen. Dat wordt gedaan door de pijpleiding eerst boven de grond aan elkaar te lassen en daarna, net als met een trekveer, door de grond te trekken.
In totaal zullen er 120.000 huishoudens verwarmd worden met dus restwarmte uit de haven van Rotterdam.