'Vanaf vrijdag gratis parkeren in centrum Alphen aan den Rijn'

De kerstverlichting heeft het Alphense centrum inmiddels in winterse sferen gebracht
De kerstverlichting heeft het Alphense centrum inmiddels in winterse sferen gebracht © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - In het Alphense centrum kun je binnenkort gratis parkeren. De gemeenteraad stemt daar, gezien de ruime meerderheid, naar alle verwachting mee in tijdens de raadsvergadering aanstaande donderdag, zo werd afgelopen donderdagavond duidelijk tijdens de commissievergadering. Het gratis parkeren gaat meteen de dag daarop al in: vrijdag dus.
Komende vrijdag is het Black Friday. De gemeente en ondernemers willen meteen kunnen profiteren van de jaarlijkse koopjesdag vol aanbiedingen, die de drukke decembermaand met Sinterklaas en Kerstmis inluidt.
De eerste anderhalf uur wordt gratis. Op die manier wil Alphen het aantrekkelijker maken om naar het stadshart te komen en concurreren met omliggende steden waar al gratis geparkeerd kan worden.
Op de volgende plekken wordt parkeren de eerste anderhalf uur gratis: parkeergarage Castellum (onder het gemeentehuis), parkeergarage Aarhof, het parkeerdek boven supermarkt Hoogvliet aan de Julianastraat en het parkeerterrein Bospark aan de Laan der Continenten.

Uurtarief bijna 40 procent omhoog

De gemeente Alphen aan den Rijn verwacht 1,3 miljoen euro aan inkomsten mis te lopen zodra automobilisten hun voertuig de eerste negentig minuten kosteloos mogen parkeren. Centrumondernemers moeten 200.000 euro gaan bijdragen. De rest van het zogeheten exploitatieverlies wordt grotendeels gedekt door de parkeertarieven te verhogen.
Wie na anderhalf uur nog steeds in de parkeergarages staat, gaat 2,50 euro per uur betalen. Nu is dat 1,80 euro per uur. Ook het tarief om te parkeren op straat in het centrum van Alphen wordt verhoogd: van 1,90 euro naar 2,50 euro. Verder wordt betaald parkeren van kracht tot 21.00 uur. Nu is dat nog tot 18.00 uur. Parkeren op zondag blijft gratis.