Gevangene die met lakens wilde ontsnappen kreeg hulp van medegedetineerde

Met een touw probeerde de gedetineerde te ontsnappen
Met een touw probeerde de gedetineerde te ontsnappen © MediaTV
ALPHEN AAN DEN RIJN - De gevangene die ruim een maand geleden probeerde te ontsnappen uit de gevangenis in Alphen aan den Rijn, kreeg hulp van een medegedetineerde. Dat bevestigt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Hoe de handlanger de ontsnappende gevangene precies heeft geholpen, wil een woordvoerder niet zeggen. 'Dan geven we te veel prijs over onze onderzoeksmethoden.'
Het was de nacht van dinsdag 11 oktober op woensdag 12 oktober toen een gedetineerde van de Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen aan den Rijn door gevangenispersoneel op het dak werd gezien. De man gooide aan elkaar geknoopte lakens over het hek en probeerde daarmee af te dalen, maar hij viel. Daarna werd hij in de kraag gevat.
Al snel bleek dat de man het voor elkaar had gekregen om het glas uit zijn celraam te verwijderen en de tralies door te zagen. Hoe hij dat heeft gedaan wordt nog onderzocht. Tegenover de gevangenisdirecteur wilde de man weinig kwijt over zijn actie. Wél vertelde hij dat hij al een tijdje bezig was met de voorbereidingen voor zijn ontsnapping.

Naar andere gevangenis

De gevangene is niet gestraft, meldt de DJI. 'Ontsnappen is niet strafbaar in Nederland, mits je tijdens je ontsnappingspoging geen geweld gebruikt', zegt de woordvoerder. 'In dit specifieke geval is geen geweld gebruikt, dus wordt hij voor de poging niet vervolgd.'
Isoleercellen in de Alphense gevangenis
Isoleercellen in de Alphense gevangenis © John van der Tol
Na de ontsnappingspoging is de gevangene in een isoleercel gezet. Daarna is hij - volgens protocol - overgeplaatst naar een andere gevangenis. Dat laatste geldt ook voor zijn handlanger. 'Uiteraard naar een andere inrichting', meldt de DJI-woordvoerder.
In de bewuste nacht hield de politie buiten de Alphense gevangenis ook iemand anders aan. Verder werd in de omgeving een auto aangetroffen en in beslag genomen. Wat de rol van deze aangehouden verdachte is geweest, is nog niet duidelijk.

Speciekuipmoord

Twee dagen later meldden De Telegraaf en Omroep Zeeland dat de gedetineerde die probeerde te ontsnappen moordenaar Nicky S. uit Bergenop Zoom was. Hij kreeg vorig jaar zeventien jaar cel en tbs opgelegd voor het doden van een Belgische loodgieter. Die geruchtmakende zaak wordt ook wel de 'speciekuipmoord' genoemd. In de aanloop naar dit artikel was de advocaat van S. niet bereikbaar om verdere vragen over de ontsnappingspoging te beantwoorden.