Is dit een sneaky kleine, nieuwe flitspaal? Gemeente Den Haag zegt van niet

Het mysterieuze kastje langs de weg lijkt op een kleine flitspaal
Het mysterieuze kastje langs de weg lijkt op een kleine flitspaal © Omroep West
DEN HAAG - Sinds een paar dagen hangt hij er ineens: een camera langs de Machiel Vrijenhoeklaan in Den Haag. Tenminste, het lijkt op een camera. Maar zeker weten doen we het niet, want het apparaat is met mysteries omgeven. Wat is het voor camera? Wie ziet de beelden daarvan? En vooral… Wie heeft hem daar opgehangen? Niet de gemeente Den Haag. Tenminste, een woordvoerder weet het ook niet zeker.
Misschien hangt het kastje er zelfs al langer dan een paar dagen. Want echt opvallend is het niet. Het apparaat heeft bijna dezelfde kleur als de lantaarnpaal waaraan hij hangt. Ook is het niet bijzonder groot. Bij de gemeente Den Haag gaat er niet meteen een lampje branden, als we vragen wat het voor camera is.
Is het misschien een nieuwe onopvallende flitspaal? Op deze weg kun je namelijk best wel doorgassen. Dat doen ook best wel wat mensen, dus op die manier zou het kastekort van de gemeente waarschijnlijk spoedig als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook omdat het kastje veel kleiner en onopvallender is dan de flitspalen die we allemaal wel kennen.

'Hij wordt gebruikt voor verkeerstellingen'

Nee, zegt een woordvoerder. Hij gaat er aanvankelijk vanuit dat het een camera is voor verkeerstellingen. 'We houden dan bij hoeveel fietsers er over het fietspad rijden. Want willen graag weten hoe vaak onze infrastructuur wordt gebruikt.'
De autoweg op de Machiel Vrijenhoeklaan (links), de paal met het kastje en het fietspad (rechts)
De autoweg op de Machiel Vrijenhoeklaan (links), de paal met het kastje en het fietspad (rechts) © Omroep West
Klinkt logisch, want langs deze doorgaande weg richting Kijkduin ligt inderdaad een fietspad. Maar bij nadere bestudering blijkt de camera gericht op de weg, niet op het fietspad. Dus bellen we terug. Dan blijft het even stil. Wat blijkt: de woordvoerder vraagt op ons verzoek bij allerlei ambtenaren en afdelingen na wat het voor kastje is. Dan volgt het officiële antwoord.

'Toch geen verkeerstellingen, maar wat dan wel?'

'Na een uitgebreide zoektocht heeft de gemeente niet kunnen achterhalen wie dit kastje heeft opgehangen en wat de exacte functie is.' Het zou dus zomaar kunnen dat het kastje door iemand anders dan de gemeente is opgehangen. Maar helemaal zeker is dat ook weer niet.
'We kunnen niet garanderen dat het mogelijk niet toch door een medewerker van de gemeente is opgehangen', zegt de woordvoerder. Volgens hem zijn er bij de gemeente 'geen meldingen bekend over gelijksoortige witte kastjes.'

Er zit geen draad aan en ook geen antenne

Voorlopig blijft het dus een mysterie wie het ding heeft opgehangen en wat het precies registreert. Opmerkelijk is ook dat er geen draad aan lijkt te zitten en geen antenne. De gemeente kondigt aan dat ze de camera gaan weghalen. Mogelijk gaan ze dan ook onderzoeken wat er in het kastje zit en wie die beelden al dan niet krijgt doorgespeeld.
Het bewuste kastje van de achterkant gezien
Het bewuste kastje van de achterkant gezien © Omroep West
'Mocht er meer bekend worden, dan zullen we u uiteraard verwittigen', klinkt het vanaf het Spui. Wij zijn in de tussentijd natuurlijk ontzettend nieuwsgierig. Dus mochten er onder onze lezers mensen zijn die weten wat het is, dan roepen we van harte op dit bij ons te melden. Wij zetten onze speurtocht voort en houden angstvallig onze brievenbus in de gaten of er misschien toch ongewenste, dure post vanuit Leeuwarden op de deurmat ploft. Wordt vervolgd.