Onderzoek naar slavernijverleden van Den Haag gepresenteerd

De nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij
De nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij © ANP
DEN HAAG - Het onderzoek naar het slavernijverleden van Den Haag wordt zondag gepresenteerd. De stad heeft onderzoek laten doen naar haar rol in de slavenhandel en de koloniale geschiedenis.
Den Haag zat in de tijd van de slavenhandel en de verovering van de koloniën niet in het bestuur van de Vereenigde Oostindische Compagnie of de West-Indische Compagnie. Maar omdat de Staten-Generaal, de stadhouders en later het staatshoofd in Den Haag zetelden, kwamen veel besluiten over de koloniën uit Den Haag.
Het onderzoek is uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor Taal, Land- en Volkenkunde (KITLV). Dat heeft zo'n onderzoek eerder ook gedaan voor Rotterdam. Amsterdam en Utrecht hebben hun eigen verleden ook laten uitzoeken. Burgemeester Jan van Zanen neemt het eindverslag in ontvangst. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Monument in Den Haag

Den Haag werkt ook op andere manieren aan het herdenken van het verleden. Zo moet er volgend jaar een monument in de hofstad worden onthuld. Vijf plekken zijn daarvoor in beeld: het voormalige ministerie van Koloniën, het Mauritshuis, een tuin bij Paleis Noordeinde en twee locaties op het Lange Voorhout. Bij het monument moeten herdenkingen worden gehouden.