Brand na explosie in verdeelstation TenneT in Leiden

LEIDEN - In een verdeelstation van TenneT op het Edisonpad in de Leidse wijk Nieuw Leyden heeft zondagmiddag brand gewoed. 'We hoorden een harde explosie en daarna zagen we zwarte rook boven het gebouw', zegt een omwonende.
De brand ontstond rond het middaguur. Volgens een verslaggever van Omroep West kwam er veel zwarte rook uit de schoorsteen. De rook trok over de naastgelegen woonwijk heen.
Een nabijgelegen flat met ongeveer vijftig appartementen werd ontruimd door de brandweer. Voor de bewoners was er opvang geregeld in de Moskee aan de Nieuwe Marnixstraat. Een paar uur later mochten de bewoners weer terug naar hun huis.
De brand was ontstaan door een explosie in de centrale waardoor er een brand woedde in een transformator. 'De brand is complex en zonder een expert van TenneT kan de brandweer niet naar binnen', zei een woordvoerder tegen verslaggever IJsbrand Terpstra.
Het verdeelstation bevat volgens een woordvoerder van de brandweer meerdere transformatoren en een daarvan is ontploft. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

NL-Alert: sluit ramen en deuren

Met de hulp van medewerkers van TenneT werden twee deuren geopend, waarna de brandweer de brand met schuim kon bestrijden. Ondertussen werd vanwege de rookontwikkeling wel een NL-Alert verstuurd. Daarin werd voor mensen in de omgeving geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Een paar uur later werd het alert weer ingetrokken.