Drie jaar gevangenisstraf voor doodrijden Kaylee (20): 'Geen enkele straf is hoog genoeg'

Een knuffelbeer ter nagedachtenis aan Kaylee, te midden van de bloemenzee
Een knuffelbeer ter nagedachtenis aan Kaylee, te midden van de bloemenzee © Omroep West
ALPHEN AAN DEN RIJN - De 24-jarige Mohammed A. moet drie jaar de cel in voor het veroorzaken van het fatale ongeluk waarbij Kaylee begin juli overleed. De rechtbank acht hem schuldig aan roekeloos rijden. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vijf jaar gevangenisstraf. Dat de straf lager uitvalt, komt volgens de rechtbank omdat A. schuldig is aan één ernstige verkeersovertreding en geen combinatie van meerdere verkeersovertredingen. De rechtbank vindt dat er voldoende bewijs is voor opzet: 'De verdachte heeft opzettelijk de verkeersregels geschonden. Hij had haast en is “als een mongool” gaan rijden, zo zei hij zelf na het ongeluk.'
Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak twee weken geleden liepen de emoties hoog op. Bij de familie van Kaylee, maar ook bij A. zelf. Hij kon zijn tranen tijdens de zitting niet bedwingen. Zelf was A. er maandag niet bij, net als zijn advocaat. Wel waren nabestaanden van Kaylee aanwezig. Zij vinden de straf te laag. 'Geen enkele straf is hoog genoeg. We zijn ons meisje kwijt en dat is zo ontzettend zwaar. Wij hebben levenslang,' zei de moeder van Kaylee na afloop.
De 20-jarige Kaylee werd op vrijdagavond 8 juli door A. geschept op de Oranje Nassausingel, ter hoogte van het kruispunt met de Thorbeckestraat, in Alphen aan den Rijn. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen. Zelf reed de 20-jarige eerder door rood op de Oranje Nassausingel, maar het OM vond dat niets uitmaken in de zaak, omdat A. door zó hard te rijden ook niet meer zou kunnen reageren op fouten van anderen in het verkeer. Vlak voor het moment van de aanrijding reed hij 132 kilometer per uur, zo is gebleken uit verkeersonderzoek. Op de weg was maximaal zeventig kilometer per uur toegestaan.

Bewuste keuze

De rechtbank is van oordeel er voldoende bewijs is voor roekeloos rijden. Een verdachte moet daarvoor opzettelijk de verkeersregels in ernstige mate hebben geschonden waardoor er kans is op levensgevaarlijk letsel. 'Opzet kan worden afgeleid uit de verklaring van de verdachte dat hij haast had en “als een mongool” is gaan rijden. Daarin ligt een bewuste keuze besloten,' zei de rechter.
Ook heeft de verdachte voor het ongeluk meerdere verkeersregels overtreden, zoals veelvuldig zijn telefoon gebruiken tijdens het rijden, op een eerdere kruising door rood rijden en andere voertuigen links en rechts hebben ingehaald zonder richting aan te geven. Zo bleek uit onderzoek en getuigenverklaringen.
Dat gedrag was volgens de rechtbank in tijd en plaats te ver verwijderd van het ongeval om daar direct aan bij te dragen. 'Dat geldt ook voor het gebruik van de mobiele telefoon één minuut voor het ongeval. Hij bediende zijn telefoon toen hij voor een rood stoplicht stond, waardoor niet is gebleken dat hij op het moment dat hij de kruising opreed was afgeleid door zijn telefoon', aldus de rechtbank. Dus vindt de rechtbank dat er geen sprake is van het begaan van meerdere verkeersovertredingen op het moment van de aanrijding.
A. zou zich niks van vlak voor het ongeluk herinneren, zei hij twee weken geleden. Hij hoorde alleen een klap en besloot toen te stoppen en uit te stappen, waarna hij de zwaargewonde Kaylee aantrof. Verdachte is een snelheidsduivel, een wegpiraat, reageerde de officier van justitie toen.

'Verdachte heeft geen openheid gegeven'

De rechtbank weegt de houding van de verdachte mee in het vonnis. 'Verdachte heeft geen openheid gegeven en bleef volhouden dat hij op dat moment tussen de tachtig en negentig kilometer per uur reed. Ook is het nadelig voor verdachte dat hij zich jaren geleden ook al onverantwoord heeft gedragen in het verkeer en een cursus moest volgen.' Naast de gevangenisstraf, is A. veroordeeld tot een rijontzegging voor de duur van vijf jaar. Het maximale wat kan worden opgelegd.