Ron Fresen keert terug met politiek radioprogramma

Ron Fresen
Ron Fresen © Den Haag FM
DEN HAAG - Ron Fresen, jarenlang politiek verslaggever bij de NOS, keert terug naar de politieke journalistiek in Den Haag. Vanaf december presenteert hij bij Den Haag FM het radioprogramma Spuigasten.
In het programma neemt Fresen samen met Maaike Kraaijeveld en Jeanneau van Beurden de Haagse stadspolitiek onder de loep vanuit de studio in de Centrale bibliotheek aan het Spui. Zij nemen het stokje over van Ivar Lingen, die het programma bedacht en het sinds januari 2019 presenteerde. Hij maakt in december de overstap van de lokale omroep van Den Haag naar Omroep West en kan het programma dan niet meer presenteren.
Fresen is blij met het programma. 'Ik vind het fantastisch om terug te kunnen gaan naar waar mijn journalistieke roots liggen en om na jaren Binnenhof weer wat terug te doen voor de stad Den Haag. En als ik zo kan meehelpen aan het voortbestaan van een belangrijk lokaal politiek programma, graag!'

Tijd voor nieuwe dingen

In april van dit jaar was Fresen voor het laatst te zien als politiek duider bij de NOS. Hij stopte met zijn werkzaamheden omdat bij hem prostaatkanker was geconstateerd. Na afloop van zijn laatste journaal zei hij dat hij het werk 'heel erg' zou gaan missen en dat het tijd was voor nieuwe dingen. Voordat Fresen in 2004 bij de NOS in dienst trad, was hij hoofdredacteur van Omroep West.
In het radioprogramma Spuigasten schuiven wekelijks Haagse wethouders en raadsleden aan om actuele politieke onderwerpen te bespreken. Het programma leidde al meerdere keren tot vragen in de gemeenteraad. Ook landelijke politici die in Den Haag wonen komen langs. In april 2021 werd het programma landelijk nieuws, toen Minister van Staat Herman Tjeenk Willink zich uitsprak over zijn mogelijke rol als informateur in de kabinetsformatie.

'Stadsbestuur blijven controleren'

Henk Ruijl, hoofdredacteur van Den Haag FM en Omroep West, is blij met de journalistieke zwaargewichten Fresen (oud-hoofdredacteur en -verslaggever van Omroep West) en Kraaijeveld. 'Het is voor de stad én voor de zender heel belangrijk dat het programma blijft bestaan. Een lokale omroep als de onze moet de het Haagse stadsbestuur blijven controleren. Dat doen wel al dagelijks op onze website en app en op radio. Met Spuigasten laten we zien dat we die taak heel serieus nemen.'