Explosie bij Haagse woning is gerichte actie en verdachte is gefilmd

De verdachte
De verdachte © Politie
DEN HAAG - De ontploffing bij een galerijflat aan het Rijswijkseplein in Den Haag afgelopen zomer is een gerichte actie geweest. Uit camerabeelden blijkt dat een man het explosief voor de deur van de woning heeft gelegd, waar op dat moment een moeder en haar dochter lagen te slapen. Omdat hun voordeur in brand stond, konden ze alleen via het keukenraam ontsnappen.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 22 november. Meer zaken zijn hier te vinden.
Het appartementencomplex aan het Rijswijkseplein wordt in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 juli rond 3.00 uur opgeschrikt door een harde knal. De explosie veroorzaakt brand bij de voordeur van één van de huizen. Er breekt flinke paniek uit bij de 58-jarige bewoonster en haar dochter, maar ook bij verschillende buren.
De vrouwen weten uiteindelijk naar buiten te komen en de brandweer krijgt het vuur onder controle. Maar de schade aan de woning en het appartementencomplex is groot.
De politie heeft onderzoek gedaan naar camerabeelden uit de flat. Daar is de verdachte op te zien. Hij komt aanlopen vanaf het Rijswijkseplein, gaat het complex in en loopt naar de verdieping waar de vrouw woont. Na wat heen en weer lopen gaat hij de galerij op. Vlak daarna is een grote explosie te zien en te horen.
De man rent vervolgens snel het gebouw uit en verdwijnt. De verdachte is helemaal in het donker gekleed. Hij heeft een rode rugtas om, die vermoedelijk van het merk Herschel is. De politie hoopt dat dat iemand iets zegt in combinatie met de man op de beelden. Alle informatie over hem is welkom.
Kijk hier naar de beelden van de explosie en de verdachte:
Bewoners appartementencomplex opgeschrikt door enorme knal en brand - Team West
Daarnaast doet de recherche onderzoek naar het motief: waarom is het explosief juist bij deze woning neergelegd? Iedereen die daar iets over denkt te weten, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie.

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 088-9645044
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem