'Kopstukken Poolse drugsbende moeten miljoenen betalen voor cocaïnehandel'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - Vijf veroordeelde leden van de Poolse drugsbende uit het Groene Hart moeten als aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt een kleine vijf miljoen euro aan boetes betalen. De Poolse verdachten vulden reservewielen voor vrachtwagens met cocaïne en verzonden deze kriskras door heel Europa. In het voorjaar werden de verdachten al veroordeeld voor het smokkelen van drugs.
De Poolse verdachten vervoerden de cocaïne naar Engeland, Spanje, Frankrijk én Noorwegen. In juni 2020 werd de bende opgerold nadat een vrachtwagen bij Hamburg door de douane aan de kant was gezet. Panden in Bodegraven, Waddinxveen, Alphen aan den Rijn én Bergambacht werden daarna onderzocht.
De dertien leden van de Poolse drugsbende kregen daar al gevangenisstraffen voor. Zo moest de hoofdverdachte dertien jaar de cel in, de andere verdachten kregen straffen oplopend tot elf jaar cel. Nu wil het OM de leden óók nog financieel straffen voor het verhandelen van cocaïne.

Verdachten ontkennen het geld te hebben

Vijf kopstukken moeten daarom, als het aan het OM ligt, kaalgeplukt worden met een 'pluk ze'-boete van ieder ongeveer 1 miljoen euro, dat is het bedrag dat ieder kopstuk ongeveer heeft verdiend aan de handel. Ze vervulden volgens de officier van justitie een 'essentiële rol' in de criminele organisatie.
Volgens de verdachten is niets minder waar. Ze ontkennen dat ze hebben verdiend aan de transporten. 'Ik bezit geen miljoenen. Als ik zoveel bezat dan had ik niet met vee dwars door Europa gereden', betoogde een 37-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur. Ook een 28-jarige vrouwelijke verdachte ontkende dat ze ooit zulke bedragen heeft gezien.

Miljoenenbedragen zijn 'waanzin'

De miljoenen bedragen waar het OM mee is gekomen noemde de advocaat van een van de verdachten 'waanzin'. De advocaat van een 43-jarige verdachte betoogde daarnaast dat zijn cliënt slechts 40.000 euro had overgehouden aan de cocaïnetransporten.
De rechtbank doet op 6 december uitspraak in de zaak. Dan oordeelt de rechter over het bedrag dat de vijf verdachten zullen moeten betalen, naast de gevangenisstraffen die zij al uitzitten.