Den Haag krijgt Harrie Jekkersplein, 32 jaar na 'Straatnaambordjesblues'

Harrie Jekkers op zijn eigen plein
Harrie Jekkers op zijn eigen plein © Het Nationale Theater
DEN HAAG - Het Harrie Jekkersplein. Vanaf zaterdag draagt het pleintje voor de Koninklijke Schouwburg in Den Haag de naam van de Haagse zanger en cabaretier. 'Een straatnaambordje is een hele eer. Vooral als die eer je te beurt valt als je nog leeft', reageert 'ie verguld.
De Koninklijke Schouwburg was de afgelopen jaren de thuisbasis van Harrie Jekkers. Hij speelde er zijn soloprogramma 'Achter de duinen', vernoemd naar die bekende regel uit zijn nummer 'O, o, Den Haag'. Met 40.000 bezoekers is het een van de best bezochte voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg.
Daarom heeft Het Nationale Theater (HNT) besloten het halfronde pleintje voor de schouwburg zijn naam te geven: 'Nu de laatste voorstelling gespeeld is, bedankt Het Nationale Theater Harrie Jekkers door het plein voor de schouwburg naar hem te vernoemen.'

Straatnaambordjesblues

De vernoeming van het plein doet denken aan een ander lied van Jekkers De straatnaambordjesblues uit 1990. Daarin zingt hij over hoe hij aangeschoten door Den Haag loopt en zich afvraagt wat je moet doen om je naam op een straatnaambordje te krijgen. Nu, 32 jaar later, heeft hij het voor elkaar.
Harrie Jekkers moet zelf bij de vernoeming denken aan een ander lied: 'Toen ik hoorde dat het plein voor de Koninklijke Schouwburg mijn naam ging dragen, dacht ik aan mijn songtekst Nu ik nog leef. Een straatnaambordje is een hele eer, vooral als die eer je te beurt valt als je nog leeft.'

Geen postadres

Het Harrie Jekkersplein wordt geen officieel postadres, laat een woordvoerder van Het Nationale Theater weten. In Den Haag geldt de regel dat er geen straten vernoemd worden naar nog levende personen. Iemand moet minstens 10 jaar geleden overleden zijn om voor een officiële straatnaam in aanmerking te komen.
De kleine rotonde voor de schouwburg is eigen terrein en daarom kan het wel vernoemd worden. Bij de onthulling komt er een tegel te liggen. 'Er is ook een straatnaambordje gemaakt', zegt de woordvoerder van HNT, al weet ze nog niet of dat bordje aan de schouwburg gehangen gaat worden of mee naar huis gaat met Harrie Jekkers zelf.

Cameretten

De officiële opening van het Harrie Jekkersplein is aanstaande zaterdag vlak voor de finale van Cameretten, het oudste cabaretfestival van Nederland. Dat heeft dan voor het eerst plaats in de Koninklijke Schouwburg.