Vrouw ontkent moord op haar man en wijst naar medeverdachte

Politieonderzoek op het erf van Mimoun Bergoual in Oud Ade
Politieonderzoek op het erf van Mimoun Bergoual in Oud Ade © John van der Tol
OUD ADE - 'Ik heb niks te maken met de dood van mijn man', zei Latifa T. (40), een van de verdachten van de moord op vastgoedondernemer Mimoun Bergoual (66) uit Oud Ade, woensdag in de rechtbank. Voor het eerst heeft ze een nieuwe verklaring gegeven. Medeverdachte Zakaria C. (25) zou volgens haar de 'grote boosdoener' zijn geweest.
Zakaria C. zou Latifa T. hebben mishandeld, misleid en onder druk hebben gezet, beweert ze zelf. Een nieuwe getuige die een tijd met C. in de gevangenis heeft doorgebracht, zou haar verklaring mogelijk kunnen ondersteunen waardoor nieuw onderzoek nodig is. Dat zegt het Openbaar Ministerie. C. zou tegen deze getuige in de gevangenis hebben toegegeven dat T. onschuldig is.

Mannen drongen huis binnen

Vastgoedondernemer Mimoun Bergoual (66) werd op 29 december 2020 dood aangetroffen in zijn huis in Oud Ade. Hij zou zijn gewurgd of gesmoord. In eerste instantie werd door zijn echtgenote Latifa T. melding gedaan van een overval. Ze verklaarde dat vier onbekende mannen de woning waren binnengedrongen. Ze was daarop het huis uit gevlucht en meldde zich later die nacht bij de politie in Leiden. Uiteindelijk werden T. en de drie Fransmannen vorig jaar opgepakt in verband met de moord. Tijdens een eerdere zitting kwam naar voren dat T. en Zakaria C. geliefden van elkaar waren. Dit bleek uit WhatsApp-berichten die werden uitgewisseld tussen de twee. Zakaria C. gaf de affaire eerder al toe.
Mimoun Bergoual
Mimoun Bergoual © Familie
T. ontkende echter altijd iets met de dood van Bergoual te maken te hebben. Hoewel ze hierbij blijft, wilde ze afgelopen november toch opeens haar verklaring veranderen. Zo bleek woensdag in de rechtbank. Volgens de nieuwe verklaring van T. zou Mimoun Bergoual op de hoogte zijn geweest van de dreiging van Zakaria C. en de andere mannen. T. en Bergoual zouden volgens haar samen hebben bedacht om Zakaria C. en de andere verdachten uit te lokken en dan te verwonden. Alleen zou dit plan anders zijn gelopen. T. was woensdag voor het eerst zelf aanwezig in de rechtbank. Medeverdachte Youssef C. (32) was ook gekomen, net als Zakaria C. (25), die er de voorgaande zittingen altijd bij was.

'Ze waren uit op geld'

Over de situatie in de woning zou T. afgelopen november hebben verklaard dat ze door twee van de verdachten zou zijn vastgepakt, zegt de officier van justitie. 'Hun doel was niet om Bergoual te vermoorden, maar ze waren uit op geld en doorzochten de woning, heeft T. nu verklaard', zegt de officier van justitie, die verder nog niet alle details uit de nieuwe verklaringen kon toelichten. 'Aanvullend onderzoek is nodig', vindt de officier. 'Vooral omdat er mogelijk ontlastend bewijs is voor T.' Zo moet de getuige die een tijd met Zakaria C. in detentie heeft gezeten nog worden gehoord.
In tegenstelling tot Zakaria C. heeft T. haar affaire met hem altijd ontkend. Zij meende dat een zogenaamde vrouw, ene Maria, een tijd over haar telefoon heeft beschikt. Berichten op haar telefoon van Zakaria C. en berichten die ze naar C. zou hebben gestuurd, zouden niet door haar zijn geschreven. Volgens de officier van justitie zou T. in haar nieuwe verklaring hebben toegegeven dat ze hier toentertijd over heeft gelogen. Ze zou met Zakaria C. blijven appen, omdat ze hem moest uitlokken, heeft ze nu verklaard.