Vermoorde Myron had geen schijn van kans, verdachten tot 12 jaar cel in

Moordzaak Myron van start
Moordzaak Myron van start © Regio15
DEN HAAG - De rechtbank heeft zeven verdachten veroordeeld tot celstraffen van maximaal 12 jaar voor de moord op Myron Ampofo. De 17-jarige jongen werd op 6 mei 2021 doodgestoken op de Rijswijkseweg in Den Haag, nadat hij door een groep jongeren tegen de grond werd gewerkt. Er stonden negen verdachten uit Delft, Den Haag en Zoetermeer terecht. De rechter vindt dat er voor vijf van hen voldoende bewijs is voor het medeplegen van moord, ook al stak maar één van hen Myron dood.
De aanloop naar de dodelijke steekpartij is gereconstrueerd door middel van camerabeelden en Snapchat-berichten. Er zijn beelden van een steekpartij eerder die avond op de Thijssestraat in Den Haag, waarbij een destijds 14-jarige jongen zwaargewond raakte. Het lijkt erop dat een drillrapgroep uit Delft, waar het 14-jarige slachtoffer bij hoorde, uit was op wraak en daarom naar Den Haag reed. 'Er moet er eentje plat,' schreef een van hen op het socialmediaplatform Snapchat.
Op camerabeelden is te zien hoe Myron wordt getrapt en geslagen door meerdere verdachten. De vechtpartij duurde slechts 15 seconden. Op camerabeelden is iets glinsterends te zien, vastgehouden door Giovanni D. De rechter vindt dat er genoeg bewijs is dat D. Myron heeft gestoken. Het 17-jarige slachtoffer is overleden aan een steekwond in zijn linkerzij van 17,5 centimeter.
Drillrap is een vorm van hiphop die is overgewaaid uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. In videoclips dagen jongeren elkaar uit, laten ze wapens zien en rappen ze over onderlinge ruzies tussen groepen in de buurt. Er is veel discussie over de vraag of drillrap gelijk staat aan geweld, maar feit is dat in de clips geweld en messengebruik wordt verheerlijkt. Drillrapgroepen zijn vaak gebonden aan een buurt of wijk.

Rollen inwisselbaar

Giovanni D. heeft na de steekpartij op de Thijssestraat een dolk en een vuurwapen opgehaald in Delft. Hij is op zoek gegaan naar rivalen in het Schipperskwartier en heeft Myron tegengehouden op de Rijswijkseweg. Volgens de rechter hebben vijf andere verdachten zo nauw met D. samengewerkt dat er sprake is van medeplegen, ook al hebben zij zelf niet gestoken. 'Hun rollen waren voor, tijdens en na het steekincident inwisselbaar.'
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen alle negen verdachten een gevangenisstraf. De rechter legt Giovanni D. een celstraf van 12 jaar op voor het medeplegen van moord. 'Door zinloos geweld is een 17-jarige jongen die geen schijn van kans had van het leven beroofd,' zei de rechtbankvoorzitter woensdag tijdens de uitspraak. Een andere verdachte moet eveneens 12 jaar de cel in. De drie minderjarige verdachten krijgen tot maximaal twee jaar jeugddetentie opgelegd. Voor een van hen geldt ook jeugd-tbs.

Bood geen hulp

Eén verdachte moet 7 jaar de cel in. Hij was de bestuurder van een van de auto's. De rechter denkt dat hij niet wist van het plan om een moord te plegen. Hij wordt veroordeeld voor het medeplegen van doodslag.
Een andere verdachte is veroordeeld voor openlijk geweld, omdat hij geen hulp bood aan Myron en de groep in aantal versterkte. Hij gebruikte zelf geen geweld. De rechter legt hem zes maanden jeugddetentie op, waarvan vier maanden voorwaardelijk.
Twee verdachten zijn vrijgesproken door de rechtbank voor de moord op Myron.