'Heel speciaal' voor René om zijn boek aan vriend Mark Rutte te overhandigen

Bom overhandigt boek aan Rutte, geflankeerd door dochters Zoey & Kelly
Bom overhandigt boek aan Rutte, geflankeerd door dochters Zoey & Kelly © Omroep West
DEN HAAG - Om de werkkamer van de minister-president te bereiken - als je daar al mag komen natuurlijk - moet je een paar trappen op. Het Torentje is vandaag niet te bereiken met een lift. En hoewel de 64-jarige René Bom niet meer goed ter been is, heeft hij dit maar al te graag over voor zijn vriend Mark Rutte aan wie hij als eerste een exemplaar van 'BOM' mag overhandigen.
Af en toe moet hij even uithijgen of steunen. De voormalig nachtburgemeester heeft niet stilgezeten de afgelopen periode. Ruim een jaar werkte hij bijna dagelijks aan zijn 'rock 'n' roll selfie' zoals de ondertitel van zijn autobiografische boek 'BOM' luidt. Bovenaan de trap omhelzen de twee mannen elkaar.
Bom heeft een indrukwekkende carrière achter de rug als roadie, boeker en manager van Haagse en landelijk bekende bands. Ook was hij dj, programmeur en presentator. Rutte noemt hem een 'topman die naast stadgenoot ook nog een persoonlijke vriend is'. Hij is ervan overtuigd dat 'het levensverhaal van dé nachtburgemeester zal inslaan als een bom,' zo schrijft hij in het voorwoord van het boek met 26 hoofdstukken die bijna allemaal het woord 'bom' in de titel hebben. Denk aan 'Boms babes', 'Boms duistere diepte' en 'Laat de bom niet vallen'.
Kijk hier hoe minister-president Mark Rutte zijn vriend René Bom ontvangt in het Torentje:
René Bom op bezoek in Torentje: 'Heel speciaal gevoel'
Het is voor Bom de eerste keer dat hij een bezoek brengt aan Rutte in het welbekende Torentje. En het is nog even spannend of hij naar binnen mag. De zenuwen hebben zijn werk gedaan en hoewel hij zijn dochters Kelly en Zoey - die ook mee mogen en aan wie hij het boek heeft opgedragen - meermaals heeft gewezen op het feit dat ze hun ID mee moeten nemen, is hij deze zelf vergeten. Gelukkig kennen ze hem en wordt er nog een afbeelding van het persoonsbewijs op de telefoon gevonden.
'Het was erg gezellig en er was koffie', relativeert hij na afloop. Maar dat zo'n onderonsje niet voor iedereen is weggelegd beseft hij ook. 'Dan kan het een vriend zijn of niet, het is toch een heel speciaal gevoel.' Wat hij gaat doen nu hij dit boek geschreven heeft? 'Op mijn lauweren rusten', lacht hij. In zijn woord vooraf schrijft hij: 'mijn leven ademde altijd muziek, en ook al heb ik inmiddels een flinke COPD, dat zal het altijd blijven ademen.' Ondertussen heeft zijn boek een ereplaats op het bureau van Mark Rutte. Inclusief goedkeuring in de vorm van een stempel van de bom, door de Bom.
René Bom was bijna 30 jaar nachtburgemeester van Den Haag. Dit is een onofficiële (ere)titel voor iemand die een toonaangevende rol speelt in het nachtleven van een bepaalde gemeente. Sinds 2020 is Pat Smith de nachtburgemeester van Den Haag.