Nieuwe weg tussen A4 en A44 jaar later open vanwege brand

De Corbulotunnel
De Corbulotunnel © Provincie Zuid-Holland
LEIDEN - De brand op het bouwterrein van de RijnlandRoute in Leiden afgelopen juni zorgt ervoor dat de Corbulotunnel een jaar later opengaat dan gepland. Dat heeft de provincie Zuid-Holland bekendgemaakt. Voor aanvang van de bouw zou de onderdoorgang eind dit jaar opengaan. Op het moment van de brand was dat door vertraging al medio 2023 geworden en nu staat de beoogde opening voor het tweede halfjaar van 2024 gepland.
Na de brand was lang onduidelijk wanneer de tunnel open zou gaan. De provincie zei alleen dat er 'serieuze vertraging' is ontstaan. Veel technisch materiaal dat opgeslagen lag in de uitgebrande loods, ging namelijk verloren. De tunnelinstallaties moesten opnieuw worden aangekocht en gemonteerd. 'Met name de levertijden van de nieuw te bestellen onderdelen vormden een uitdaging bij het maken van een nieuwe planning', verdedigt de provincie zich.
Deze loods op het bouwterrein stond op 30 juni in lichterlaaie
Deze loods op het bouwterrein stond op 30 juni in lichterlaaie © Regio15
Het monteren en aansluiten van de laatste installaties duurt nog tot eind dit jaar, daarna kunnen alle onderdelen pas getest worden. Vanaf eind april zijn als het goed is alle onderdelen beschikbaar om te testen. 'Uiteindelijk worden alle 54 deelinstallaties eerst los van elkaar getest en daarna ook in samenhang met elkaar. De tunnel én de verdiepte ligging zijn vier kilometer lang: één installatie kan al bestaan uit duizenden onderdelen. Het testen kost dan ook flink wat tijd.'
Dit is de fly-over bij Leiden die de RijnlandRoute verbindt met de A4
Dit is de fly-over bij Leiden die de RijnlandRoute verbindt met de A4 © Provincie Zuid-Holland

Vergunning

Wanneer alles naar behoren werkt, kan een openstellingsvergunning aangevraagd worden bij de gemeente Leiden. Na een aantal maanden zal dan de tunnel officieel open kunnen. 'Om ervoor te zorgen dat het vergunningenproces snel en soepel verloopt, hebben we deze stappen ook al uitgebreid met alle betrokken partijen besproken en geoefend.'
De RijnlandRoute is de nieuwe wegverbinding tussen Katwijk en Leiden, tussen de A44 en de A4. Een belangrijk onderdeel van het project is de 2,5 kilometer lange tunnel, de Corbulotunnel, die de twee snelwegen met elkaar verbindt. De weg moet knelpunten oplossen en de doorstroming in de regio Holland Rijnland bevorderen. In 2017 is begonnen met de aanleg van de weg.