Naakte klimaatactivisten gearresteerd na actie in Naturalis

Naakte klimaatactivisten in Naturalis
Naakte klimaatactivisten in Naturalis © Twitter / Extinction Rebellion Nederland
LEIDEN - De politie heeft woensdag vier activisten van Extinction Rebellion aangehouden na een naakte actie in biodiversiteitsmuseum Naturalis in Leiden. Drie activisten hadden zich bloot opgesteld in de zaal met een groot skelet van de wolharige mammoet, samen met een bord met de tekst 'HOMO SAPIENS - uitgestorven 21e eeuw'. Een andere activist gaf daarbij een speech om de actie toe te lichten.
De vier zijn aangehouden 'vanwege het niet voldoen aan de vordering de museumzaal te verlaten', zegt een woordvoerster van de politie. Het viertal is overgebracht naar het bureau voor verhoor.
Het museum laat weten dat er 'vooralsnog' geen schade lijkt te zijn door de actie. Zaal De IJstijd, waar de mammoet staat, is voorlopig gesloten en wordt zo snel mogelijk weer opengesteld voor publiek, meldt Naturalis.
'De uitgestorven mammoet in Naturalis staat symbool voor wat ons te wachten staat als de uitstoot van broeikasgassen niet drastisch wordt teruggebracht', zegt woordvoerder van Extinction Rebellion Jelle de Graaf. De actiegroep wil dat de Nederlandse overheid 'alles op alles zet om in 2025 klimaatneutraal te worden'.
'Wij begrijpen de zorg van de klimaatactivisten', laat het museum weten in een statement. 'De biodiversiteit staat onder hoge druk, onder meer door klimaatverandering. De natuur zit te springen om meer aandacht en meer actie. Dat we de gedachte achter de actie begrijpen, wil niet zeggen dat we er ook gelukkig mee zijn.' Naturalis laat wel weten met de klimaatactivisten in gesprek te willen.