'Op beelden bodycam zie je niet dat Mohamed boa's heeft mishandeld'

© ANP
ZOETERMEER - Geschopt, geslagen, een elleboogstoot, aan de haren getrokken en zelfs bijna gewurgd. Zoetermeerse boa's zijn afgelopen augustus mishandeld door een groep jongeren. Vier verdachten zijn aangehouden. Drie van hen waren al vrij, de vierde verdachte hoeft niet langer in de gevangenis te zitten. Zijn voorarrest is donderdag opgeheven.
De vierde en laatste verdachte is de 18-jarige Mohamed El H. Hij wordt ervan verdacht op 12 augustus geweld te hebben gepleegd tegen in totaal drie boa's in de Zoetermeerse wijk Seghwaert. Dat gebeurde toen de handhavers een auto wilden controleren en de bestuurder ervandoor ging.
Na een korte achtervolging werden de boa's op de Vogeldreef belaagd door een grote groep jongeren, waaronder El H. De boa's liepen daarbij meerdere verwondingen op, waaronder een gebroken arm. Eén van hen werd bijna gewurgd. Meerdere personen werden na de mishandeling aangehouden, waarvan El H. de laatste was die nog vast zat.

'De rest loopt na twee weken alweer buiten'

'De rest loopt na twee weken alweer buiten en wij zijn nu al negentig dagen verder, terwijl diegenen wél daadwerkelijk geweld hebben gebruikt', zegt de advocate van El H. donderdag in de rechtbank. 'Ik krijg dat niet verklaard aan mijn cliënt: een jongen van achttien jaar en drie weken oud.'
Volgens de advocate van El H. heeft haar cliënt zelf geen klappen uitgedeeld, maar zou hij alleen hebben gefilmd en gescholden. 'Op bodycambeelden zie je geen enkele geweldshandeling van de kant van mijn cliënt. Filmen en schelden is irritant, dat had hij niet moeten doen, maar er is geen enkele vorm van geweld zichtbaar.' Ook zouden de drie aangevers verschillende verhalen vertellen over de betrokkenheid van El H.

Escalatie van het geweld

Dat ziet de officier van justitie toch anders. Zij stelt dat El H. weldegelijk bijdroeg aan de escalatie van het geweld, maar zag desalniettemin geen reden om zich te verzetten tegen het schorsen van zijn voorarrest.
El H. moet zich van de rechtbank wel aan een aantal voorwaarden houden. Zo krijgt hij een meldplicht en mag hij geen contact zoeken de boa's. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is, is nog niet bekend.