'Maniak' moet na dollemansrit door Den Haag twee jaar de cel in

De achtervolging eindigde in de Haagse Stuwstraat
De achtervolging eindigde in de Haagse Stuwstraat © Regio15
DEN HAAG - De 'maniak' die tijdens een politieachtervolging inreed op agenten en vervolgens crashte krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De 27-jarige Hagenaar reed tijdens een achtervolging met ruim 100 kilometer per uur door de straten van Den Haag en crashte vervolgens tegen een onherkenbare politieauto aan.
De Hagenaar werd gesnapt door agenten bij een drugsdeal. Toen de politie hem wilde aanhouden bij een tankstation gaf hij gas en scheurde hij het terrein af. Daarbij reed hij recht op een agent in burger af, die zich op de motorkap moest afzetten om niet onder de auto te komen.
Wat volgde is een dollemansrit door Den Haag, aldus het Openbaar Ministerie (OM), die de man tijdens de rechtszitting een 'maniak' noemde. De automobilist scheurde over een fietspad, over een pylon en door dranghekken. Daarbij liep de snelheid zelfs op tot 100 kilometer per uur. In een woonwijk waar 30 is toegestaan, reed de man 70. Dat politie had voorkomen dat mensen gewond raakten, is volgens het OM een wonder.

Gevaar op de weg

Volgens de rechter vormt de verdachte een gevaar op de weg. 'De verdachte wilde immers, met alle gevolgen van dien, vluchten voor de politie en heeft door zijn handelen de verkeersveiligheid in ernstige mate in gevaar bracht', oordeelde de rechtbank.
De Hagenaar is volgens de rechtbank schuldig aan een poging tot doodslag, meermalige pogingen tot zware mishandeling en heeft daarnaast meerdere verkeerswetten overtreden. Hij moet twee jaar de cel in en mag daarna bijna twee jaar lang niet achter het stuur.