18-jarige man krijgt celstraf voor gewapende overval op supermarkt

De politie vond het gebruikte wapen buiten op de stoep
De politie vond het gebruikte wapen buiten op de stoep © Regio15
ZOETERMEER - De 18-jarige Emir Y. die in mei een gewapende overval pleegde op een Albert Heijn-supermarkt in Zoetermeer is donderdag door de rechtbank veroordeeld tot een jaar jeugddetentie waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Ook kreeg hij nog 40 uur werkstraf omdat hij nog in proeftijd liep van een eerdere veroordeling.
De destijds nog maar nét 18-jarige jongeman liep op 24 mei met een bivakmuts op de AH aan de Petuniatuin binnen waar hij een alarmpistool op het hoofd van een medewerkster zette. Hij ging er twee minuten later vandoor met 260 euro en acht pakjes sigaretten. 'Dat de verdachte uiteindelijk geen profijt heeft gehad van zijn buit is alleen te danken aan het heldhaftige optreden van een getuige die de verdachte buiten de winkel heeft weten aan te houden', aldus de rechtbank. Deze getuige was een vader die met zijn 2-jarige dochtertje bij de supermarkt was en de dader vastberaden naar de grond werkte.
De rechtbank zag, anders dan het OM had geëist, aanleiding om het jeugdstrafrecht toe te passen. Daarom viel de straf lager uit dan de anderhalf jaar celstraf, waarvan een half jaar voorwaardelijk, die het OM had geëist tijdens de behandeling van de strafzaak twee weken geleden. Ook is er verplichte begeleiding opgelegd.