Burgemeester van Leiderdorp gaat 'gedwongen' met pensioen

Burgemeester Laila Driessen van Leiderdorp
Burgemeester Laila Driessen van Leiderdorp © J.P. Kranenburg
LEIDERDORP - De Leiderdorpse burgemeester moet volgend jaar met pensioen. Laila Driessen is nu nog 69 maar wordt in 2023 zeventig jaar. En dan komt de wet om de hoek kijken. Burgemeesters in Nederland mogen maximaal 70 jaar oud zijn, daarna moeten ze verplicht met pensioen. Datzelfde geldt dus voor Driessen. Ze werd in 2018 nog benoemd voor een nieuwe termijn van zes jaar, maar mag deze dus niet uitzitten.
Jaap Smit, Commissaris van de Koning in de Provincie Zuid Holland, gaat in februari volgend jaar beginnen met de zoektocht voor een vervanger. 'We zijn in gesprek met de gemeente Leiderdorp over de planning van de procedure. Wij streven ernaar de start van de nieuwe burgemeester te laten samenvallen met de pensionering, zodat er geen waarnemend burgemeester aangesteld hoeft te worden', vertelt hij aan Sleutelstad. Een aanstellingsperiode duurt gewoonlijk acht maanden.
Driessen werd 2012 burgemeester van Leiderdorp. Ze volgde toen van Michiel Zonnevylle op, die was van 1993 tot 2012 de burgemeester. Voor haar aanstelling als burgemeester van Leiderdorp was Laila Driessen lang lid van Provinciale Staten en later ook gedeputeerde voor de VVD in de provincie Noord-Holland.