22-jarige Rotterdammer verdacht van plaatsen explosief in Delftse flat, andere verdachte is nog zoek

Op deze galerij is het explosief aangetroffen
Op deze galerij is het explosief aangetroffen © Regio15
DEN HAAG - Twee verdachten hebben in mei een tas met explosief poeder hebben neergelegd in een galerijflat aan de Vulcanusweg in Delft. Zo betoogt het Openbaar Ministerie (OM). Éen verdachte, een 22-jarige Rotterdammer, zit al vast voor het plaatsen van het explosief, de ander is nog voortvluchtig.
De vondst van de tas met 620 gram flitspoeder bracht flink wat commotie te weeg in de flat aan de Vulcanusweg. Drie woningen op de galerij werden door de politie ontruimd vanwege ontploffingsgevaar en de EOD, de explosievenopruimingsdienst moest in actie komen om de tas veilig te stellen.
Bij een inleidende zitting bij de rechtbank in Den Haag tegen de Rotterdammer, maakt de officier van justitie melding van een tweede verdachte 'We hebben nog een andere man op het oog, maar hij is van de radar verdwenen.'

Zware verdenking tegen verdachte

Van deze tweede verdachte werd DNA gevonden op de tas met explosief materiaal. Volgens het OM was er levensgevaar geweest voor omwonenden als het materiaal daadwerkelijk was ontploft. De aanklager verzette zich daarom tegen vrijlating van de Rotterdammer uit voorarrest.
De verdachte Rotterdammer ontkent dat hij de tas achtergelaten heeft. Zijn advocaat zei vrijdag bij de rechtbank dat er geen hard bewijs was tegen zijn cliënt. Volgens de rechtbank is er echter wel degelijk sprake van een 'zware verdenking' van betrokkenheid van de 22-jarige verdachte bij het bomincident. Hij blijft daarom in ieder geval tot 25 januari vastzitten. Dat is de dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak.