Mysterieuze camera: geen sneaky flitser, maar dit is het wel

De bewuste camera aan de Machiel Vrijenhoeklaan
De bewuste camera aan de Machiel Vrijenhoeklaan © Omroep West
DEN HAAG - Hoe zit het nou met die camera langs de weg naar Kijkduin? Dat mysterie lijkt deels opgelost, want de camera is weggehaald door de gemeente Den Haag. En die kwam uiteindelijk met het echte verhaal. Tenminste, grotendeels dan. Want er blijven ook wat vraagtekens over.
Vorige week vroegen we ons nog af of het misschien een nieuwe, sneaky flitspaal was die de gemeente Den Haag in no time van de financiële ellende zou verlossen. Maar niets bleek minder waar. Wat was het dan wel? Ondanks dat een woordvoerder uitgebreid had rondgevraagd op het IJspaleis, zei de gemeente geen idee te hebben wie de camera had opgehangen. Zij waren het in elk geval niet.
Zo hing het ding aan de paal
Zo hing het ding aan de paal © Omroep West
Maar was het überhaupt wel een camera? Ook dat kon de gemeente niet vertellen. En zij waren niet de enigen die twijfelden. Op onze Facebookpagina werden verschillende alternatieven aangedragen. 'Een vogelhuis', suggereerde Bert. 'Een vleermuizenhok', was het idee van Johan. En Richard kwam met een heel andere verklaring: 'Het zijn (zoals altijd) de Russen, wedden?', schrijft hij. Gevolgd door een tweetal smileys.

En weg is het mysterieuze kastje

We kregen ook een aantal serieuzere reacties per mail. Meerdere mensen schreven dat het zou gaan om een kabelbox van Ikea. Die meenden ze te herkennen op onze foto's. En omdat wij van de feiten zijn, hebben we Ikea ook een foto gestuurd van de mysterieuze camera en om een reactie verzocht. 'Ik heb het intern nagevraagd, maar wij herkennen het niet als een IKEA product', laat een woordvoerder van het blauwgele-concern weten.
En nee, ook niet eentje die al langer uit de collectie is, bezweert hij. Maar wat is het in hemelsnaam dan wèl? Dat wilde de gemeente Den Haag na ons verhaal ook wel eens weten. En dus lieten ze afgelopen maandag speciaal een aannemersbedrijf aanrukken om de camera van de paal aan de Machiel Vrijenhoeklaan te verwijderen.

We weten het nu, dankzij de ambtenaren

Nou, dat is gelukt. Het ding is door de dienst Stadsbeheer meegenomen en opengemaakt. Op ons verzoek zijn de ambtenaren zelfs zo vriendelijk geweest het resultaat op de foto te zetten, zodat we het ook aan u als gewaardeerd lezerspubliek kunnen laten zien.
Zo ziet de 'nepcamera' eruit na het openmaken van het kastje
Zo ziet de 'nepcamera' eruit na het openmaken van het kastje © Gemeente Den Haag
En wat blijkt? Het ding is leeg. Helemaal leeg. Er zit geen lens in, geen harde schijf en ook geen apparatuur om een eventueel draadloos signaal te verzenden. Niets van dat alles. Er zijn dus waarschijnlijk ook geen opnames gemaakt van de voorbijrijdende auto's op de weg naar Kijkduin (er is natuurlijk ook nog een optie dat deze zaken eerder verwijderd zijn).

Dit mag dus niet

'Zou zomaar een dummy kunnen zijn', schreef Bert op Facebook. Dat blijkt. Geen inhoud dus, en ook geen briefje erin met de naam van degene die het ding heeft opgehangen. 'Een nep-kastje om hardrijders af te schrikken', denkt Marilyn. En dat denkt de gemeente nu ook, zegt hun woordvoerder. En, concludeert Gerrit: 'Een goede actie, ze remmen af.'
De gemeente Den Haag heeft dit fenomeen nog niet eerder meegemaakt. En zegt de woordvoerder, dat willen ze zo houden. 'Dit mag niet zonder afstemming.' Wie weet komen we er ooit nog achter welke creatieve geest er in de gemeentelijke paal is geklommen om hardrijders af te schrikken met het neppe stuk plastic. 'Het kastje kan worden opgehaald door de persoon die het heeft opgehangen', laat de gemeente droogjes weten.