A12 weer open na demonstratie Extinction Rebellion, 150 mensen aangehouden

Demonstranten van Extinction Rebellion worden afgevoerd door de politie
Demonstranten van Extinction Rebellion worden afgevoerd door de politie © Regio15
DEN HAAG - Een groep demonstranten van Extinction Rebellion heeft zaterdagmiddag de Utrechtsebaan in Den Haag geblokkeerd. Voor de veiligheid van de demonstranten en overige weggebruikers had de politie dat deel van de A12 daarom in beide richtingen afgesloten. Rond 15.00 uur meldde de ANWB dat de weg in beide richtingen weer is geopend. Er zijn zo'n 150 aanhoudingen verricht.
De demonstranten blokkeerden sinds 12.00 uur de A12 tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer. Met de demonstratie eist Extinction Rebellion dat de regering stopt met het subsidiëren van fossiele brandstoffen.
Kort nadat de blokkade begon, werd deze door de burgemeester verboden en werd demonstranten verzocht weg te gaan of te demonstreren op het Malieveld. Een deel van de demonstranten vertrok vervolgen, maar een ander deel gaf aan de oproep om te vertrekken geen gehoor, waarna de politie begon met aanhoudingen. In totaal werden ongeveer 150 mensen aangehouden, die per bus zijn overgebracht naar het politiebureau.
Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren de Utrechtsebaan
Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeren de Utrechtsebaan © Regio15

62 aanhoudingen

Het is de vierde keer dat Extinction Rebellion de A12 blokkeert. De laatste keer was halverwege oktober, er werden toen 62 mensen aangehouden.
De gemeente Den Haag liet op Twitter weten demonstraties zo veel mogelijk te faciliteren. 'Gevaar voor demonstranten, omstanders of verkeer is niet toegestaan.' Nadat de politie de activisten had gesommeerd om te vertrekken, gingen tientallen van hen op de weg zitten. Sommigen hadden zichzelf vastgelijmd. De politie overgoot handen van mensen met cola uit flesjes om de lijm op te laten lossen.