Mogelijk explosief bij Surinaams restaurant Schilderswijk, één aanhouding

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie op de Hoefkade
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie op de Hoefkade © Regio15
DEN HAAG - Bij een Surinaams restaurant op de Hoefkade in Den Haag is maandagochtend mogelijk een explosief gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het pakket onderzocht en verwijderd. Er is in de omgeving een 19-jarige Capellenaar aangehouden. Hij gedroeg zich verdacht bij het restaurant. Het explosief lag bij een vestiging van een afhaalrestaurant van de keten Lobi BBQ. Bij een vestiging van dezelfde keten in Dordrecht is in de nacht van zondag op maandag ook een pakket aangetroffen. Dat bleek om een explosief te gaan.
Naast het mogelijke explosief bij Lobi BBQ in de Haagse Schilderswijk en het explosief bij een vestiging van dezelfde keten in Dordrecht, zijn er ook nog twee schietincidenten geweest bij Lobi BBQ vestigingen in Dordrecht en Rotterdam. De politie onderzoekt of de zaken verband met elkaar houden.
De 19-jarige Capellenaar die aangehouden in de buurt van de Hoefkade wordt verhoord. Onduidelijk is nog of hij iets met alle vier incidenten te maken heeft.

Witte doos met draad

De Hoefkade in Den Haag is maandagochtend urenlang in beide richtingen afgesloten geweest vanaf de Stationsstraat tot de Wolterbeekstraat.
'Het gaat om een pakket dat voor een Surinaams restaurant op de Hoefkade ligt. Het is een witte doos, met ernaast een zwarte enveloppe. Uit die witte doos steekt een witte draad, een soort elektriciteitssnoer', zegt de Omroep West-verslaggever ter plaatse. 'Het ziet er heel vreemd uit', voegt ze toe.
Bomexpert onderzoekt mogelijk explosief Schilderswijk
Bij een restaurant van Lobi BBQ in Dordrecht was in de nacht van zondag op maandag ook een pakketje gevonden. De burgemeester van Dordrecht, Wouter Kolff, heeft bevestigd dat dit om een explosief ging. Het wordt volgens hem op een veilige plek tot ontploffing gebracht.
In de nacht van zaterdag op zondag werd een restaurant aan dezelfde weg in Dordrecht beschoten. 'Er wordt rekening gehouden dat beide zaken met elkaar te maken hebben', aldus de woordvoerster van de politie. Ze kon niet vertellen of het mogelijke explosief bij hetzelfde pand in Dordrecht is gevonden.
Het pakket op de Hoefkade
Het pakket op de Hoefkade © Omroep West