Harrie Jekkersplein in Den Haag is een feit: 'Geinig, maar toch ook een hele eer'

Harrie Jekkers met wethouder Robert van Asten
Harrie Jekkers met wethouder Robert van Asten © Omroep West
DEN HAAG - Het is officieel: het pleintje voor de deur van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag heet sinds zaterdagmiddag het Harrie Jekkersplein. De Haagse zanger, cabaretier en schrijver was er zelf bij toen de tegel op het plein met zijn naam erop, werd onthuld in het bijzijn van vrienden en familie.
Voor het zover was, werd Jekkers toegesproken door zijn vriend en mede-tekstschrijver Koos Meinderts en door wethouder en locoburgemeester Robert van Asten.
De naam van Jekkers is nauw met de Koninklijke Schouwburg verbonden. Het is de thuisbasis van de cabaretier, die er de afgelopen jaren ook zijn soloprogramma 'Achter de duinen' speelde, vernoemd naar de bekende regel uit zijn nummer 'O, o Den Haag'. In totaal trok de voorstelling zo'n 40.000 bezoekers en daarmee is het de best bezochte voorstelling van het theater.
Harrie Jekkers is blij met zijn eigen plein:
Pleintje voor de Koninklijke Schouwburg heet nu officieel Harrie Jekkersplein
Jekkers zelf kijkt naar de onthulling met een mengeling van 'lachuh en eer'. Officieel moet je minstens tien jaar dood zijn om een straat of plein naar je vernoemd te krijgen. Maar dit pleintje is particulier terrein.
'Daarom mag het hier net wel, omdat het niet helemaal openbare weg is. Dit hoort nog bij de schouwburg. Maar het is dertig meter van de stoep af. Dus ik denk dat ik een Nederlands record heb: zo dicht mogelijk bij de openbare weg en toch nog levend!'’, zegt Jekkers.