Mark Rutte wil na premierschap fulltime voor de klas staan: 'Dat vind ik superleuk'

Premier Mark Rutte was te gast in een speciale editie van Spuigasten
Premier Mark Rutte was te gast in een speciale editie van Spuigasten © Martijn Beekman
DEN HAAG - Als Mark Rutte (VVD) stopt als premier, gaat hij lesgeven. 'Ik geef nu een paar uurtjes les op de Johan de Witt Scholengroep. Ik denk dat ik dat een tijdje ga doen. Dat vind ik superleuk.' De minister-president was zondag te gast in een extra aflevering van het politieke radioprogramma Spuigasten op Den Haag FM.
Bij Rutte zit er een filosofie achter. 'In het leven moet je dingen doen waar je 's avonds niet van denkt: was het nuttig? In de politiek is er nog wel eens een dag dat je 's avonds denkt: was dit nou allemaal nuttig? Maar een leraar hoeft zich die vraag nooit te stellen', zegt Rutte.
Hij heeft zich ook al goed laten informeren over zijn volgende carrièrestap. 'Ik moet dan wel een opleiding volgen, want ik heb er geen aantekening voor.' Ook voor een zij-instromer gaat er een heel traject aan vooraf. 'Je moet een hele opleiding volgen bij het Iclon, ik heb het al helemaal uitgezocht', onthult de premier.

Premierschap is 'het allerleukste'

De Hagenaar zou met die stap het lerarentekort een klein beetje kunnen verzachten. 'Zelfs geschiedenisleraren hebben ze zo langzamerhand nodig', zegt hij verheugd. 'Zelfs dat begint op te drogen.'
Het is overigens niet zo dat Rutte denkt aan stoppen na twaalf jaar premierschap. 'Ik vind dit echt het allerleukste. Dus dit wil ik eigenlijk nog dertig jaar doen.'
Bekijk hier het hele interview met minister-president Mark Rutte (VVD) in Spuigasten.
In Spuigasten ging de premier ook in op formatie van het Haagse college na de gemeenteraadsverkiezingen. De VVD-politicus is van mening dat Hart voor Den Haag in het college had moeten zitten. Volgens Rutte was het gerechtelijke onderzoek naar mogelijke fraude van voormalig wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui geen reden om Hart voor Den Haag uit te sluiten van deelname, zoals onder meer D66 wilde.
'Dat onderzoek gaat om personen. Ik begrijp niet waarom de partij er buiten is gehouden.' Daarmee bevestigt Rutte het standpunt van de lokale VVD-fractie, die samenwerking met HvDH ook geen probleem vond.
Premier Mark Rutte tijdens de uitzending van Spuigasten
Premier Mark Rutte tijdens de uitzending van Spuigasten © Ben Hoedt
Op de vraag of er vanuit de landelijke politiek invloed is uitgeoefend op de vorming van het college, antwoordde Rutte dat er vanuit landelijke partijen altijd wel sprake is van contacten, zeker in grote steden als Den Haag, Amsterdam, Rotterdam. Maar hij wilde niet zeggen of hij zich zélf met de onderhandelingen in Den Haag heeft bemoeid. 'Nee, daar moet ik echt mijn mond over houden.'
De vorming van het Haagse college duurde maar liefst een half jaar. Pas in september werd een coalitieakkoord bereikt tussen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA.

Speciale uitzending van Spuigasten

Rutte was te gast in een speciale uitzending van Spuigasten, de laatste van presentator Ivar Lingen. Hij vertrekt naar Omroep West als redactiechef en draagt het stokje over aan drie nieuwe presentatoren Ron Fresen, Maaike Kraaijeveld en Jeanneau van Beurden.