Yunus Aktas grote winnaar Cameretten Festival

Yunus Aktas won beide prijzen in het Koninklijke Theater in Den Haag
Yunus Aktas won beide prijzen in het Koninklijke Theater in Den Haag © Jaap Reedijk
DEN HAAG - Yunus Aktas heeft zaterdag de 56e editie van het Cameretten Festival gewonnen. De comedian won zowel de juryprijs als de publieksprijs. De prijs werd hem uitgereikt door burgemeester Jan van Zanen in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De Haagse broers Joey en Dave grepen hierdoor naast de prestigieuze prijs.
'Yunus speelt in zijn programma de underdog, de loser en dat doet hij volgens de jury met verve. Zijn stijl is onderkoeld, hij oogt ontspannen en volledig in control', aldus de jury over de winnaar. 'Yunus bezit een groot gevoel voor timing. Zijn grappen vallen stuk voor stuk en zijn verrassend raak. De jury ziet dat Yunus ervaring heeft als stand-up comedian; het is vakkundig en goed. Yunus heeft de lachers op zijn hand, hij is een innemende persoonlijkheid en zijn droogkomisch talent is groots.'
Burgemeester Van Zanen overhandigde de prestigieuze cabaretprijs
Burgemeester Van Zanen overhandigde de prestigieuze cabaretprijs © Jaap Reedijk
De andere finalisten van het Cameretten Festival 2022 waren de broers Joey & Dave en de in Groningen opgegroeide Selma Visscher. De drie finalisten zullen te zien tijdens de uitgebreide finalistentournee die op 2 december van start gaat met voorstellingen op bijna zestig locaties.

Kweekvijver van talent

Cameretten staat bekend als een kweekvijver voor talent. In het verleden betekende het festival de doorbraak voor cabaretiers als Herman Finkers, Paul de Leeuw, Plien en Bianca en Jandino Asporaat, eveneens een Comedytrain-alumnus.
In 2021 won Thjum Arts het festival, dat vanwege corona een jaar eerder niet was gehouden.