Eigenaar van door geweld geteisterde restaurants: 'Ik weet niet waarom dit is gebeurd'

Mogelijk explosief bij Surinaams afhaalrestaurant
Mogelijk explosief bij Surinaams afhaalrestaurant
DEN HAAG - 'Ik heb niemand wat aangedaan.' Horecaondernemer Gilermo Boldewijn heeft geen idee waarom zijn Surinaams afhaalrestaurant doelwit is van geweld. Maandagochtend werd bij zijn vestiging van Lobi BBQ op de Hoefkade in Den Haag een mogelijk explosief gevonden. Eerder hadden zijn vestigingen in Rotterdam en Dordrecht ook al te maken met geweldsdelicten.
Volgens Boldewijn is het volstrekt onduidelijk waarom zijn filialen doelwit zijn. 'Ik weet niet hoe ik mij moet voelen', zegt hij tegen Rijnmond. 'Ik weet niet waarom dit is gebeurd. De politie is het aan het onderzoeken.'
Afgelopen weekend begon het geweld tegen zijn horecazaken. In de nacht van zaterdag op zondag werd zijn filiaal aan de Spuiweg in Dordrecht beschoten. Daar werden een inslag en huls van een kogel aangetroffen. Ook werd daar diezelfde nacht een explosief aangetroffen, die niet ontplofte. Daarbij was ook een filiaal aan de Volmarijnstraat in Rotterdam die nacht doelwit van een soortgelijk geweldsdelict. Het pand van Lobi BBQ werd beschoten, ook daar werden verschillende inslagen en hulzen aangetroffen.

'Ik ga niet schuilen'

Bodewijn laat weten dat het filiaal in Dordrecht al een tijdje dicht is. 'Dat was bijna verkocht, ik kon namelijk geen personeel vinden.' De zaken in Den Haag en Rotterdam zijn door de incidenten inmiddels ook gesloten.
'Ik heb niemand wat aangedaan. Ik ga dus ook niet schuilen, dat doe je alleen als je iets gedaan hebt.' Daarbij onderstreept Boldewijn dat hij geen vijanden of geldproblemen heeft. 'De enige aan wie ik geld schuldig ben, is aan de bank. En dat is gewoon een normale bank. Geen louche zaken.'

Eén aanhouding

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft maandagochtend na de vondst van het mogelijke explosief in Den Haag het pakket onderzocht en verwijderd. Niet lang daarna werd in de omgeving een 19-jarige man uit Capelle aan den IJssel aangehouden. Volgens de politie gedroeg hij zich verdacht op de locatie van het Haagse restaurant.