Haagse 'horrorpollers' uitgeschakeld na tientallen botsingen

Opnieuw is er een auto tegen de Haagse 'horrorpoller' gereden
Opnieuw is er een auto tegen de Haagse 'horrorpoller' gereden © Regio15
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft de pollers op de Escamplaan voorlopig uitgezet. Het moet voorkomen dat er nog langer auto's op de paaltjes - die op beide weghelften staan - botsen. De pollers blijven naar beneden totdat er 'aanvullende maatregelen' zijn genomen, zegt een woordvoerder van de gemeente. Het blijft voor doorgaand verkeer verboden om de route te nemen.
De horrorpollers zorgen al sinds de plaatsing voor problemen. De bewegende paaltjes zijn vorig jaar juni in werking gesteld en ze sluiten de weg langs het HagaZiekenhuis af voor automobilisten. Alleen lijnbussen en hulpdiensten mogen van de route gebruik maken. De gemeente wil hiermee verkeersopstoppingen tegengaan.
Lijnbussen en hulpdiensten mogen er wel door
Lijnbussen en hulpdiensten mogen er wel door © ANP
Maar al op de eerste dagen knalden bestuurders op de pollers. Inmiddels zou de teller al op meer dan vijftig botsingen staan. Extra waarschuwingsborden en verkeersregelaars mochten niet baten. Vorige week klapte opnieuw een auto op een van de pollers en nu is ook voor de gemeente de grens bereikt.

Aanvullende maatregelen

Wethouder Anne Mulder (VVD) heeft besloten om de pollers tijdelijk buiten werking te stellen. In de tussentijd worden er aanvullende maatregelen genomen, legt een woordvoerder uit. Zo komt er een groene laag over het wegdek die automobilisten extra moet attenderen op de pollers.
Hoe lang het gaat duren voordat de werkzaamheden beginnen en klaar zijn is niet bekend. Duidelijk is wel dat het voor automobilisten verboden blijft om de route te nemen. Wie dat toch doet riskeert een boete. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om de pollers definitief uit het wegdek te halen, zoals een aantal partijen in de gemeenteraad wil. Na de werkzaamheden worden de pollers weer aangezet, zegt de woordvoerder.

'Universeel gehaat'

Afgelopen weekend liet minister-president Mark Rutte zich - overigens als inwoner van Den Haag en niet als premier - ook uit over de pollers. 'Ze zijn natuurlijk universeel gehaat, ook door mij', zei hij in het radioprogramma Spuigasten van Den Haag FM.
Hij verwees naar het verkeerscirculatieplan in de stad. 'Eén van de dingen die we daarvoor in de plaats kregen, waren die paaltjes die op de gekste momenten uit de straat komen.' Rutte noemde het 'een sluiptocht' om nog met een auto het centrum in te komen.