Overvallers waren al uren in de buurt van Wassenaarse villa voor ze toesloegen

De daders rijden weg in een bronskleurige Volkswagen Polo
De daders rijden weg in een bronskleurige Volkswagen Polo © Politie
WASSENAAR - De drie mannen die eind oktober een overval pleegden op een huis aan de Konijnenlaan in Wassenaar, waren al vier uur daarvoor in de buurt en hadden fietsen klaargezet. Niet alleen de 72-jarige bewoonster werd het slachtoffer, ook drie huisschilders die in de woning bezig waren zijn bedreigd en vastgebonden. De politie heeft beelden van het vertrek en de aankomst van de daders en wil meer weten over hun vluchtauto, de gebruikte fietsen en de buit.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 29 november. Meer zaken zijn hier te vinden.
Op maandag 24 oktober komen drie schilders 's morgens aan bij het huis. Ze zijn er al een aantal weken aan het werk. Terwijl de mannen boven aan de slag gaan, zet de bewoonster koffie. Rond 9.00 uur vliegt ineens de achterdeur open en stormen er drie gewapende mannen naar binnen. De vrouw wordt bedreigd met een vuurwapen en naar de grond geduwd. Ook de schilders worden bedreigd en moeten meewerken.
Iedereen moet op de grond gaan liggen en wordt vastgebonden. De bewoonster moet de code van de kluis geven. Die wordt leeggehaald en vervolgens doorzoeken de daders het huis. Eén van de schilders moet ook de sleutels van zijn bestelbus afgeven. Voor de daders rond 9.20 uur met die bus vertrekken, overgieten ze de slachtoffers met azijn, mogelijk om hun sporen te wissen. De bewoonster en schilders staan doodsangsten uit, omdat ze denken dat het een brandbare stof is.
Kijk hier naar een reconstructie van de overval, waarin de schilders vertellen over de impact ervan. 'Het is moeilijk, want ik kan mijn zoontje niet echt vertellen dat het niet zo goed met papa gaat', zegt een van hen:
Drie woningovervallers bedreigen bewoonster en huisschilders - Team West
De politie start na de overval een uitgebreid onderzoek. Er zijn onder meer camerabeelden bekeken, waaruit blijkt dat de overvallers die maandagochtend al om 4.45 uur 's morgens in Wassenaar zijn, ruim vier uur voor de overval. Ze parkeren hun auto op een terrein aan de Menkenlaan en stappen daar op de fiets. De fietsen hebben ze vermoedelijk al eerder bij de Menkenlaan neergezet, dus de politie komt graag in contact met mensen die daar iets van hebben gezien.
Het gaat om een blauwe vouwfiets van het merk Elite, een damesfiets van Pelikaan, en een opvallend gekleurde moederfiets met lage instap van het merk Montego:
Vanaf het parkeerterrein is het ongeveer 5 minuten fietsen naar de woning aan de Konijnenlaan. De fietsen zijn later teruggevonden in de bosjes langs de naastgelegen Koekoekslaan. Nadat de daders die daar hebben verstopt, zijn ze waarschijnlijk richting het huis van het slachtoffer gelopen. Pas om 9.00 uur pleegden ze de overval. De recherche hoort het graag als ze die ochtend zijn opgevallen in de omgeving, op de fiets of te voet.

Bronskleurige Volkswagen Polo

Na de overval rijden de daders om 9.20 uur met de bus van één van de schilders vanaf de Konijnenlaan weer naar het parkeerterrein aan de Menkenlaan. Daar laten ze de bus achter en stappen ze over in hun eigen auto, een bronskleurige Volkswagen Polo. Ze rijden over de Menkenlaan in de richting van de N44.
De daders reden in een soortgelijke Volkswagen Polo
De daders reden in een soortgelijke Volkswagen Polo © Opsporing Verzocht
Aan het einde van de weg staat een afzetting waar je als automobilist niet door kunt. Maar de daders rijden er tussendoor en gaan via het fietspad de N44 naar Den Haag op. Een opvallende manoeuvre, die wellicht is opgevallen. In dat geval hoort de politie dat graag.

Auto teruggevonden

De bronskleurige Volkswagen Polo is vijftien uur later teruggevonden in Zoetermeer. Een getuige ziet in de nacht van maandag 24 op dinsdag 25 oktober rond 0.45 uur dat er zo'n auto wordt achtergelaten op de parkeerplaats bij de Noord Aa aan Het Lange Land, waarschijnlijk de vluchtauto.
De politie krijgt graag tips over waar die auto tussen het moment van wegrijden uit Wassenaar -maandag 24 oktober om 9.25 uur- en het moment van achterlaten is geweest. De auto is overigens kort voor de overval gestolen vanaf de Hulkwerf in Zoetermeer.

Signalementen overvallers

De overvallers droegen bivakmutsen tijdens de overval, maar dankzij de slachtoffers is er iets meer bekend over hun uiterlijk. De man met het vuurwapen had een tenger postuur en was tussen de 1,70 en 1,80 meter lang. Hij was in het zwart gekleed; de broek en het jasje hoorden bij elkaar. De tweede dader was iets langer maar ook tenger en in het zwart gekleed. De dader die zich op de bewoonster richtte was rond de 1,70 meter. Ze spraken Nederlands, voornamelijk straattaal. Het viel op dat een van hen minder goed Nederlands sprak.
De drie zijn vertrokken met geld uit de kluis en sieraden van de bewoonster. Onder andere twee parelkettingen van het merk Tamara Comolli, een Bvlgari horloge en een brede geelgouden schakelarmband. Wie weet waar die sieraden nu zijn of waar ze te koop zijn aangeboden, wordt gevraagd zich te melden.
De gestolen sieraden
De gestolen sieraden © Politie

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 088-9645044
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem