Drie ouderen voor duizenden euro's opgelicht door dezelfde nepbankmedewerker

Deze verdachte is in beeld in Den Haag, Bodegraven en Waalwijk
Deze verdachte is in beeld in Den Haag, Bodegraven en Waalwijk © Politie
DEN HAAG - In drie oplichtingszaken is steeds dezelfde man in beeld als verdachte. Hij heeft slachtoffers gemaakt in Den Haag, Bodegraven en Waalwijk. Oudere mensen zijn gebeld door iemand die zich voordoet als bankmedewerker en hen wijsmaakt dat hun pinpas opgehaald moet worden, omdat er een probleem met de rekening zou zijn. Er zijn op die manier duizenden euro's gestolen.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 29 november. Meer zaken zijn hier te vinden.
Het slachtoffer uit Den Haag is een meneer van 70 jaar, die eind juni een e-mail krijgt, die van de ANWB lijkt te komen. Hij moet zijn lidmaatschapsgeld betalen, klikt daarom op de link in de mail en vult allerlei gegevens in. Maar omdat hij het toch niet helemaal vertrouwt - de pagina ziet er wat anders uit dan hij gewend is - klikt hij alles weg en verwijdert de mail.
Niet veel later gaat de telefoon. Iemand die zich voordoet als bankmedewerker geeft de man een compliment voor zijn handelen. Door de pagina van de ANWB weg te klikken zou hij hebben voorkomen dat hij werd opgelicht. Maar omdat zijn computer mogelijk wel geïnfecteerd is, wordt hem gevraagd het programma Anydesk te installeren zodat de bankmedewerker van afstand met hem kan meekijken.

Pinpas ophalen

De installatie lukt niet, en ook bij het installeren van het programma Teamviewer gaat het mis. Dan krijgt het slachtoffer argwaan en vraagt of de man die hij aan lijn heeft wel echt van de bank is. Maar omdat die exact kan vertellen wat er op zijn rekening staat, gelooft hij het toch.
De oplichter maakt de 70-jarige man vervolgens wijs dat voor de zekerheid zijn pinpas opgehaald moet worden. De volgende dag zal er dan een nieuwe worden bezorgd. Via een 'beveiligde' site kan hij zijn oude pincode invullen en een nieuwe kiezen. De oude pas moet hij doorknippen en meegeven aan de man die bij hem thuis langskomt.
Oplichter in beeld in drie verschillende bankfraudezaken - Team West
Diezelfde avond staat er inderdaad iemand voor de deur van de woning van het slachtoffer aan de Frederikstraat in Den Haag. De doorgeknipte pas wordt volgens afspraak meegegeven en vlak nadat de man weer is vertrokken, moet hij aan elkaar zijn geplakt en is er iemand mee gaan pinnen. Er is 1000 euro opgenomen.
In deze zaak zijn er twee verdachten: de man die het geld opneemt is gefilmd door de camera in de geldautomaat aan de Bankastraat. De man die de pas komt ophalen is gefilmd in het appartementencomplex van het slachtoffer.
De man die de pas ophaalt, is ook in beeld bij geldopnames in twee andere fraudezaken. Inwoners van Bodegraven en Waalwijk zijn in juli en augustus op een soortgelijke manier opgelicht. In één geval is er zelfs een 'bankmedewerker' bij een 83-jarige vrouw thuis geweest om achter de computer de opnamelimiet te verhogen. In deze twee zaken zijn er bedragen van 3200 en 4600 euro gestolen.

Herkent u iemand?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem