Vernieuwing Scheveningse boulevard per direct stilgelegd om stikstofuitspraak

© ANP
DEN HAAG - De vernieuwing van de Scheveningse Middenboulevard is voorlopig gestopt. Reden is de stikstofuitspraak van de Raad van State. De werkzaamheden gaan pas op zijn vroegst na het komende badseizoen verder. Dat heeft wethouder Anne Mulder (VVD) dinsdag in een brief aan de gemeenteraad bekend gemaakt.
De Middenboulevard is het stuk tussen de Pier en de Scheveningse slag. De boulevard moet op dat deel voor een groot deel verbreed worden. Ook komt er tegenover het Kurhaus een trap van 35 meter breed. Daarnaast is het de bedoeling dat er drie openbare pleinen ontstaan.
Het werk op de Middenboulevard is begin november gestart, maar is naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State nu dus alweer stilgelegd. 'Niet uit te sluiten is namelijk dat de vernieuwing van de Middenboulevard gevolgen heeft voor Natura 2000-gebieden', schrijft Mulder aan de gemeenteraad. Daardoor is het niet mogelijk om de benodigde vergunningen op tijd te krijgen.
De bouwvrijstelling voor stikstof werd in de zomer van 2021 ingevoerd. Een bouwvrijstelling houdt in dat voor de tijdelijke stikstofuitstoot die tijdens de bouw ontstaat geen vergunning nodig is. Maar begin november oordeelde de Raad van State dat het in strijd is met het Europees recht en dat de bouwvrijstelling niet gebruikt mag worden bij bouwprojecten.
Tot de recente uitspraak van de Raad van State was de gemeente ervan uitgegaan dat de omgevingsvergunning begin 2023 verleend zou worden en dat de strandtenten aan het begin van het nieuwe strandseizoen op hun tijdelijke plekken zouden kunnen worden opgebouwd. Omdat deze planning nu niet meer mogelijk is heeft Mulder besloten de lopende werkzaamheden per direct op te schorten. 'Dit om te voorkomen dat we werkzaamheden uitvoeren die niet kunnen worden afgerond voor de start van het nieuwe strandseizoen', zegt de wethouder.
Wethouder Mulder verwacht dat de vernieuwing van de boulevard op zijn vroegst na het komende badseizoen weer doorgaat. Binnenkort denkt Mulder meer duidelijkheid te kunnen geven over de gevolgen van de stikstofuitspraak voor andere projecten in de stad.

Spoeddebat

Hart voor Den Haag is ontstemd over het stilleggen van het project en wil een debat met wethouder Mulder. 'De renovatie van de Middenboulevard loopt weer vertraging op door kansloos landelijk stikstofbeleid', reageert raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag. 'Iedere ontwikkeling wordt hierdoor verlamt en ondernemers betalen de rekening.' Sluijs vindt dat het college het kabinet moet aansporen voor compensatie van de schade.
VVD'er Rutger de Ridder vindt de maatregel 'zuur' voor iedereen. 'Het is belangrijk dat voor strandpaviljoens snel duidelijk wordt waar zij na de winter op kunnen bouwen', aldus De Ridder. Robert Barker van de Partij voor de Dieren vraagt zich af wanneer de gemeente de stikstofcrisis eindelijk eens serieus neemt en inzet op het beschermen van de natuur. Barker noemt het 'bijzonder' dat de gemeente totaal geen rekening hield met de uitspraak van de Raad van State.