'Student bewusteloos na dichtknijpen keel op feest studentenvereniging'

De sociëteit van Minerva aan de Breestraat
De sociëteit van Minerva aan de Breestraat © Lieuwe van Slooten
LEIDEN - Een student heeft de keel van een medestudent dichtgeknepen waardoor het slachtoffer bewusteloos raakte en gewond op de grond viel. Dat meldt Mare, het onafhankelijke weekblad van de Leidse universiteit, op basis van whatsappberichten. De politie bevestigt dat het verenigingsbestuur bij hen melding heeft gemaakt van een 'zware mishandeling'.
Op het halloweenfeest van studentenvereniging Minerva uit Leiden zouden twee studenten met elkaar ruzie hebben gekregen, nadat één van de twee bier over de ander gooide. Dat melden meerdere leden tegenover het universiteitsblad. Tegenover Mare laat het verenigingsbestuur weten dat er een 'incident' heeft plaatsgevonden, maar bevestigt noch ontkent de 'zware mishandeling'.
Universiteit Leiden laat weten enorm te zijn geschrokken. 'Zeker als het waar is wat er is gebeurd', zegt een woordvoerder over het bericht. 'We zijn vooral blij dat de politie nu betrokken is om de feiten op tafel te krijgen.' Studentenverenigingen liggen al langer onder vuur. Zo was er afgelopen zomer ophef over vrouwonvriendelijke uitlatingen bij het Amsterdams Studentencorps en is er geregeld ophef over ontgroeningen bij de verenigingen.
'Dit zijn geen dingen die je 'intern' met eigen recht oplost'
De universiteit zegt in gesprek te gaan met Minerva. De vereniging wilde het conflict volgens de universiteit eerst intern oplossen, maar dat was voor de universiteit geen optie. 'Dit zijn geen dingen die je "intern" met eigen recht oplost. Je doet hier gewoon aangifte van, dit mag niet onder tafel geveegd worden', aldus de universiteitswoordvoerder.

Onduidelijk hoe het met slachtoffer gaat

Omroep West stelde ook vragen aan het bestuur van Minerva, maar de studentenvereniging heeft tot nu toe niet gereageerd. De politie antwoordt op vragen van Omroep West dat op korte termijn een aangifte van mishandeling hun kant op komt. 'We hebben de zaak in onderzoek, ook staan we in nauw contact met het bestuur van de vereniging', meldt een woordvoerder van de politie.
De voorzitter van Minerva verklaarde verder aan het universiteitsblad niet te weten hoe het nu met de student is: 'Ik ken niet alle feiten, omdat een van de betrokkenen een goede vriend van me is. Ik heb het contact met de politie en de betrokkenen, dus heb het aan een bestuursgenoot overgelaten.'