Het ooit modernste winkelcentrum van Nederland gaat drastisch op de schop

Winkelcentrum In den Bogaard
Winkelcentrum In den Bogaard © ANP
RIJSWIJK - Bogaard Stadscentrum moet de parel van Rijswijk worden. Een plek waar wonen, winkelen en groen samenkomen. Het gebied in en rond het winkelcentrum gaat de komende tien jaar drastisch veranderen. Zo komen er zo'n 1400 à 1700 nieuwe woningen, een kinderenopvang, horeca en meer groen.
Bogaard Stadscentrum, voorheen In de Bogaard, behoorde ooit tot een van de modernste winkelcentra van Nederland. Een winkelgebied opgezet naar Amerikaans model met diverse passages - gedeeltelijk overdekt - en met een ondergrondse parkeergarage. Maar het winkelcentrum dat in 1963 open ging is inmiddels gedateerd geraakt.
De ondernemers in het winkelcentrum hebben de afgelopen jaren steeds meer winkels en klanten zien verdwijnen. De consument koopt via internet of gaat naar andere modernere winkelcentra. Het gevolg? Leegstaande winkelpanden en minder klandizie.
Zo zien de plannen eruit:
Nieuwbouwplannen voor Bogaard stadscentrum
De gemeente heeft vorig jaar al een ambitieus plan gepresenteerd om het winkelcentrum en het gebied eromheen een grote opknapbeurt te geven.
Een deel van het winkelcentrum, zoals de Sterpassage, is inmiddels al bijna helemaal gesloopt. En hoewel de winkeliers die willen ook kunnen blijven, zal het aantal winkels met een derde afnemen.
Gesloopte Sterpassage
Gesloopte Sterpassage © Omroep West
De winkeliers zien ook wel dat er iets moest gebeuren. Al is de toekomst wel onzeker, zo erkent Edwin Bloom. Hij heeft een juwelierszaak in het winkelcentrum. 'Vroeger was dit een groot regionaal winkelcentrum. Nu wordt het meer een lokaal winkelcentrum. Dat betekent natuurlijk wel dat ik nieuwe plannen moet maken en ga kijken hoe ik toch nog klanten kan trekken uit een bredere straal dan alleen Rijswijk.'
Ook Dennis Berserik, die werkt in een doe-het-zelf-zaak in Bogaard Stadscentrum, ziet onzekere tijden aankomen. 'Het zal de aankomende periode lastig worden. Het gaat ongeveer drie jaar duren voordat we onze nieuwe winkel in kunnen. Maar we hopen dat we er goed uit gaan komen.'
Impressie van het nieuwe winkelgebied | Impressie: PosadMaxwan
Impressie van het nieuwe winkelgebied | Impressie: PosadMaxwan

Overlast beperken

Het gaat zo'n tien jaar duren voordat het nieuwe stadscentrum klaar is. Een periode die volgens de Rijswijkse wethouder Armand van de Laar (D66, ruimtelijke ordening) om flexibiliteit vraagt: 'Het is absoluut stofhappen. We proberen voor de inwoners en ondernemers de overlast zoveel mogelijk te beperken. Want het moet wel een aantrekkelijk centrum blijven, ook voor de komende tien jaar.'