Agent gewond bij onrust in Schilderswijk na WK-duel Marokko

DEN HAAG - De sfeer in de Haagse Schilderswijk was donderdagavond enige tijd grimmig na de WK-winst van Marokko. Er waren honderden mensen op de been en er werd met zwaar vuurwerk gegooid. De politie, die massaal aanwezig was, heeft zes mensen opgepakt. Rond 20.00 uur was de rust weer teruggekeerd. Bij de ongeregeldheden raakte één agent gewond.
Vrij snel na het gewonnen WK-duel met Canada pakten honderden mensen zich samen op de kruising met de Hoefkade en de Vaillantlaan. Daar blokkeerden toeterende auto's de kruising en klonk zwaar vuurwerk. De Mobiele Eenheid (ME) liep over de Vaillantlaan om mensen uit elkaar te drijven. 'De ME heeft geen charges uitgevoerd', benadrukt de politie.
Een verslaggever van Omroep West zag dat een politiebiker in de ambulance werd behandeld. De politie zette honden in om de rust terug te laten keren. Ook cirkelde korte tijd een politiehelikopter boven de wijk.
Een omstander riep via de microfoon van een politiebusje op om het rustig te houden. 'Jullie verpesten het voor ons. Anders is er volgende week helemaal geen feestje', klonk het.
Een omstander roept via een politieluidspreker op tot kalmte:
Agenten houden toezicht bij het overwinningsfeest in de Haagse Schilderswijk
Agenten houden toezicht bij het overwinningsfeest in de Haagse Schilderswijk © Regio15
Afgelopen zondag sloegen feestjes na de overwinning van Marokko om in ongeregeldheden in onder meer Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. In de Schilderswijk gooiden mensen uit de menigte met zwaar vuurwerk en trokken ze deuren van voorbijrijdende auto's open. Er volgde één aanhouding. Buurtvaders wisten uiteindelijk de boel te sussen.
Justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD) heeft opnieuw geen goed woord over voor de ongeregeldheden van donderdagavond. 'Beschamend te zien dat het vanavond in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is. Met zwaar vuurwerk (explosieven dus) gooien, politiemensen belagen, de boel vernielen. Intens triest', laat zij op Twitter weten. Afgelopen weekend reageerde ze ook al furieus op de WK-onlusten.