Oppositie keurt optreden wethouder Balster af: 'Niet geleerd van fouten'

Wethouder Martijn Balster
Wethouder Martijn Balster © Gemeente Den Haag/Valerie Kuypers
DEN HAAG - De complete oppositie in de Haagse gemeenteraad keurt het optreden van wethouder Martijn Balster (PvdA) bij de vernieuwing van Zuidwest af. De partijen vinden dat Balster te weinig heeft geleerd van de fouten die hij maakte bij het enorme project. Hij heeft niet voldoende 'zelfreflectie' getoond, vinden de partijen onder aanvoering van de SP.
De Haagse raad sprak donderdag nogmaals uitgebreid over een kritisch rapport van een speciale commissie die onderzocht of er een raadsenquête moest komen naar het project Dreven, Gaarden en Zichten. Hoewel die commissie oordeelde dat dit niet nodig was omdat er veel informatie beschikbaar is, velde die wel een stevig oordeel over het handelen van het stadsbestuur. Balster zou 'twijfelachtig' hebben gehandeld bij de manier waarop hij de raad informeerde.
De wethouder bood daarvoor zijn excuses aan. Ook beloofde hij dat de gemeenteraad voortaan veel beter op de hoogte wordt gesteld over het verloop van het project. Maar tijdens een debat vorige week over de kwestie bleek al dat het vertrouwen tussen Balster en de raad nog niet volledig is hersteld. Veel partijen vinden bijvoorbeeld ook dat de wethouder de financiële en juridische risico's van het project onderschat.

Verhoudingen niet beter

De verhoudingen werden er deze week niet beter op, toen bleek dat een onafhankelijke Commissie Bezwaarschriften al twee maanden geleden een advies had opgesteld over een onderdeel van het project. Dat rapport werd pas dinsdag naar de raad gestuurd. Volgens Balster had dat zo lang geduurd omdat het stadsbestuur een goed onderbouwde reactie op dat advies wilde geven. Dat neemt tijd in beslag, zei hij tegen de kritische oppositie. Volgens hem zou het 'onverwijld' naar de raad zijn gestuurd.
Maar de oppositiepartijen waren daardoor niet overtuigd. Sommigen vonden dat de wethouder de raad in ieder geval op de hoogte had moeten stellen van een nieuw rapport, anderen twijfelden of het echt twee maanden moet duren voordat het stadsbestuur kan reageren op zo'n advies. En bovendien, stelden weer andere politici: het was wel erg toevallig dat het zo kort voor een nieuwe vergadering over de vernieuwing van Zuidwest naar de raad ging.

Hard gewerkt

Maar Balster hield vol. 'We hebben geprobeerd u zo goed mogelijk te bedienen. Daar is hard aan gewerkt.' Dat overtuigde de partijen echter niet. 'Bedienen? Dan heeft het college een heel ander beeld van bedienen dan wij', aldus Leonie Gerritsen van de Partij voor de Dieren. 'Het college heeft dit acht weken op de schoot gehouden', voegde Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP daaraan toe.
Het leidde er allemaal toe dat de complete oppositie een motie van afkeuring van de SP onderschreef.